/Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw./
Brokuł, jedno z moich ukochanych warzyw. Jest niezwykle wszechstronny kulinarnie. Można go spożywać zarówno na surowo jak i w postaci gotowanej, smażonej, pieczonej. W moim domu najczęściej pojawia się jako samodzielny dodatek do obiadu w postaci gotowanej, w sałatkach czy kolorowych i zdrowych bowlach. Dodaję go do zapiekanek, makaronu, przygotowuję pyszne zupy, a nawet pesto!
Czy wiecie, że brokuł to tak naprawdę kapusta szparagowa? Na nasze talerze trafia pąk brokuła nie zaś kwiat, brokuł bowiem tworzy żółte kwiaty, przypominające nieco rzepak. W sklepach kupicie klasycznego zielonego brokuła, choć czasem jego barwa może być nieco bardziej jaskrawa. Czasem spotkacie także brokuła fioletowego, który nie różni się smakiem, ale jego nietypowy kolor pięknie ozdobi wasze dania. Zwróćcie też uwagę na romanesco – krzyżówkę kalafiora i brokuła o intensywnie jasno-zielonym kolorze i charakterystycznym kształcie różyczek.
Więcej o polskich warzywach przeczytasz na stronie Moc Polskich Warzyw www.mocpolskichwarzyw.pl
PLACKI Z BROKUŁA
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
– 1 duży brokuł
– 2 jajka
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
– olej roślinny lub olej kokosowy do smażenia
– do podania: klasyczna kwaśna śmietana lub domowy sos czosnkowy (wymieszaj jogurt grecki ze startym ząbkiem czosnku, odrobiną soli, możesz także dodać nieco świeżych ziół – koperku i natki pietruszki)
Przygotowanie:
- Surowy brokuł zetrzyj na tarce na małych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Brokuł należy zetrzeć w całości, łącznie z twardymi częściami łodygi.
- Do startego brokuła dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, obie mąki, po płaskiej łyżeczce soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj łyżką porcję ciasta i formuj na patelni okrągłe lub owalne placuszki średniej wielkości. Placki smaż około 2 minuty z każdej strony, aż placki się zrumienią, a brokuł przestanie być surowy.
- Gotowe placuszki podawaj z domowym sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.