/Przepis powstał we współpracy reklamowej/
Na początku zdradzę Wam kilka ciekawostek. Popularny dziś wielkanocny mazurek nie pochodzi z tradycji polskiej. Większość przekazów wskazuje Turcję jako kraj, z którego się wywodzi, a do Polski trafił koło XVII wieku, kiedy to zaczęto wypiekać go dość powszechnie, ale jako ciasto spożywane podczas postu, poprzedzającego Wielkanoc
Moje mazurki za każdym razem są nieco inne. Lubię eksperymentować z nadzieniami i dodatkami, co roku tworząc coś nowego. Dziś mam dla Was nowy bardzo prosty w przygotowaniu przepis, który przygotowaliśmy wspólnie z marką Helcom. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy chałwowej, którą w łatwy sposób ozdobicie mazurek i będzie stanowiła pyszny dodatek. Zajrzyjcie też do pozostałej oferty Helcom, bo masa chałwowa to niejedyna. Marka ma w swojej ofercie jeszcze masę kokosową oraz makową, też świetne do pysznych wypieków.
MAZUREK CHAŁWOWY
Przygotowanie: 1 h 30 minut
Składniki:
– 175 g mąki pszennej
– 25 g mąki ryżowej
– 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej do podsypania blatu
– 90 g zimnego masła
– 1 jajko rozmiar M
– 75 g cukru pudru + dodatkowy do posypania mazurka
– 2-3 łyżki zimnej wody
– 1 puszka masy chałwowej Helcom
– 1 szklanka orzechów i/lub suszonych owoców (orzechy nerkowca, migdały, orzechy laskowe, pistacje, orzechy włoskie, żurawina, rodzynki i inne)
Przygotowanie:
- Do miski wsyp wszystkie składniki na ciasto: oba rodzaje mąki, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, 1 jajko w całości i cukier puder. Ciasto zagniataj dłońmi, aż zrobi się jednolita zwarta kula, w razie potrzeby dodając od 2 do 3 łyżek zimnej wody. Ciasto włóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw na 60 minut do lodówki.
- Przygotuj formę o wymiarach mniej więcej 11 x 35 cm. Po wyjęciu ciasta z lodówki podsyp blat mąką ziemniaczaną i rozwałkuj ciasto na spory prostokąt. Nie musisz smarować formy, wystarczy włożyć ciasto, lekko docisnąć i obciąć nadmiar ciasta z góry formy. Ciasto nakłuwaj na spodzie widelcem i włóż jeszcze na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Jak piekarnik będzie gorący wstaw mazurka i piecz ciasto przez 15-20 minut do zrumienienia.
- Ciasto po upieczeniu całkowicie wystudź.
- Zawartość puszki z masą chałwową przełóż do rękawa cukierniczego z wybraną ozdobną końcówką. Możesz nakładać na spód mazurka małe porcje masy jak u mnie lub znacznie większe przy użyciu szerszej końcówki. Wybór należy do Ciebie.
- Po wypełnieniu mazurka masą ozdabiaj ją orzechami i suszonymi owocami. Ja robię to z jednej strony, tak aby każda porcja miała wszystkie składniki, ale dodatkowo, aby mój krem nałożony w ozdobny sposób był widoczny.
- Mazurek możesz posypać jeszcze cukrem pudrem, jeśli wolisz bardziej słodkie ciasta. Ciasto możesz przechowywać 2-3 dni owinięte folią spożywczą.
/Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką Helcom/