/Przepis powstał we współpracy reklamowej z firmą Krajowa Grupa Spożywcza/
Znudził Ci się już tradycyjny popcorn? A może szukasz jakiejś pysznej przekąski na imprezę, wspólne sportowe kibicowanie lub urodziny dla najmłodszych? Ten popcorn będzie idealny i sprawdzi się podczas każdej z wymienionych okazji i przy innych także.
POLSKI CUKIER SPONSOREM DRUŻYNY OLIMPIJSKIEJ 2024
Polski Cukier, jako dumny sponsor Polskiej Reprezentacji Olimpijskiej, wprowadził na rynek specjalną, limitowaną edycję opakowania cukru, aby uczcić to wyjątkowe wydarzenie sportowe. Już teraz aż do września (lub wyczerpania zapasów, wiec warto kupić go wcześniej) dostępne będzie w sklepach piękne niebieskie opakowanie.
Cukier marki Polski Cukier produkowany jest przez Krajową Grupę Spożywczą S.A., największego polskiego producenta żywności. Sprawdzi się przy przygotowaniu wielu przekąsek dla młodszych i starszych kibiców olimpijskich. Wykorzystajcie go do ciasteczek, drożdżowych bułeczek, lemoniady i innych napoi. No i obowiązkowo zróbcie popcorn karmelowy, niesamowicie pyszny i prosty w przygotowaniu.
POPCORN KARMELOWY
Przygotowanie: 15 minut + czas przygotowania popcornu
Składniki popcorn:
– 150 g ziaren kukurydzy do popcornu
– 4-5 łyżek oleju
– 1-2 łyżki masła
– sól do smaku
Składniki karmel:
– 400 g cukru Polski Cukier
– 100 ml wody
– 50 g masła
– opcjonalnie: dodatkowa sól, szczypta pieprzu, szczypta cynamonu, szczypta chilli (szczegóły w punkcie 4)
Przygotowanie:
- POPCORN: W garnku rozgrzej olej i dodaj masło. Wrzuć ziarna kukurydzy i szczelnie przykryj pokrywką. Gotuj na średnim ogniu do czasu kiedy wszystkie ziarna wystrzelą. Warto raz na jakiś czas potrząsnąć garnkiem.
- Popcorn przełóż do dużej miski, posól i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
- KARMEL: Na patelnię dodaj cukier, wodę oraz masło i podgrzewaj całość. Masa najpierw będzie biała i zacznie bulgotać, później nieco bardziej sucha, po czym zacznie się wytwarzać ciemny karmel już płynny. Warto przemieszać karmel od czasu do czasu, ale użyj do tego odpowiednich narzędzi, na przykład drewnianej łyżki. Uwaga! Karmel jest bardzo gorący i trzeba uważać przy jego przygotowaniu.
- Po rozpuszczeniu i zdjęciu z palnika, możesz do karmelu dodać jeszcze dodać do niego nieco więcej soli, albo pieprz, chilli lub cynamon. Zdecyduj jakie nuty smakowe chcesz mieć w swojej przekąsce.
- Gorący karmel wlej do miski z popcornem i bardzo szybko wymieszaj, aby pokrył wszystkie ziarna. Wtedy od razu przełóż popcorn na arkusz papieru do pieczenia i najlepiej za pomocą dwóch patyczków do szaszłyków porozdzielaj ziarna popcornu, na ile to będzie możliwe.
- Zostaw popcorn na kilka chwil do przestudzenia. Jak wystygnie, możesz dodatkowo połamać te części, które się zlepiły i stworzyły większe kawałki.
- Popcorn przesypuj do miseczek lub dedykowanych kartoników i podawaj.
SMACZNEGO!