Żeberka w kapuście kiszonej to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni polskiej. Mięso duszone razem z kwaśną kapustą nabiera wyjątkowego smaku, a całość staje się sycącym i aromatycznym posiłkiem. To potrawa, która kojarzy się z domową kuchnią i rodzinnym obiadem, dlatego tak często pojawia się na polskich stołach.
Jak przygotowuje się żeberka duszone w kapuście?
Podstawą tego dania jest dobrej jakości mięso i naturalna kiszona kapusta. Żeberka najpierw się obsmaża, a następnie duszą razem z kapustą i przyprawami. Dzięki temu mięso staje się miękkie i soczyste, a kapusta przejmuje jego smak. Ważne jest powolne pieczenie – to ono sprawia, że całość ma tak bogaty aromat i tradycyjny charakter.
Z czym podawać żeberka w kapuście kiszonej?
Tak przygotowane żeberka najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków – mogą być gotowane, podsmażane z ziołami, puree albo pieczone. Świetnie sprawdzi się też świeże pieczywo, którym można zebrać aromatyczny sos. To danie jest na tyle treściwe, że nie wymaga wielu dodatków, ale zawsze można podać do niego lekką surówkę.
Tradycja i popularność żeberek w kapuście
Żeberka w kapuście kiszonej to potrawa, którą znajdziemy w wielu regionach Polski. Dawniej była często przygotowywana w chłodniejsze miesiące, gdy kiszona kapusta stanowiła jedno z podstawowych źródeł witamin. Dziś nadal cieszy się popularnością i chętnie serwuje się ją podczas niedzielnych obiadów czy rodzinnych spotkań. To przykład kuchni, która łączy prostotę z głębią smaku.

Szukasz pomysłów na tradycyjne potrawy, zerknij do:
ŻEBERKA W KAPUŚCIE KISZONEJ
Przygotowanie: 2 h 30 minut
Ilość porcji: 4-5
Składniki curry:
- 1,2 – 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 200 g boczku parzonego wędzonego
- 1 kg kiszonej kapusty
- kilka suszonych śliwek
- około 8-10 suszonych grzybów
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka słodka, majeranek, chilli,
Przygotowanie:
- Żeberka pokrój na mniejsze porcje, w zależności od ich grubości i ilości mięsa na takie z 1 lub 2 żebrami w środku.
- Dopraw mięso solą i pieprzem z każdej strony i obsmażaj na gorącej patelni na oleju lub oliwie, aż te się przyrumienią z każdej strony i na zewnątrz nie będzie widać surowego mięsa.
- Po usmażeniu (prawdopodobnie zrobisz to na 2 razy, bo ilość żeberek jest spora) przełóż mięso do miski i na tę samą patelnię wrzuć boczek pokrojony na mniejsze kawałki, ale warto wcześniej zlać olej po żeberkach. Boczek nie potrzebuje dodatkowego tłuszczu do smażenia.
- Jak boczek się zrumieni i nieco wytopi, to dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i podsmaż, aż nieco zmięknie. Wtedy na patelnię wrzuć kiszoną kapustę i dodaj przyprawy: tymianek, paprykę słodką i chilli, majeranek i jeszcze nieco pieprzu. Dorzuć też suszone grzyby i śliwki, pokrojone na mniejsze kawałki.
- Kapustę duś przez kilka minut, po czym przełóż ją do naczynia do zapiekania. 2/3 kapusty powinno pójść na spód, następnie należy położyć żeberka i przykryć pozostałą kapustą. Jak nie masz dużego naczynia, możesz rozłożyć porcję na dwa średnie, bo składników jest dość dużo.
- Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180o C. Piecz przez 2 godziny.
- Po wyjęciu odstaw na chwilę żeberka, bo będą bardzo gorące, po czym nakładaj je na talerze, podawaj z ziemniakami lub pieczywem.







