Zupy kremy można zrobić prawie z każdego warzywa – prawda? Ja uwielbiam ten pomidorowy, krem z białych warzyw i jeszcze kilka innych. Dziś wersja z zielonego groszku – można ją przygotować zarówno z groszku mrożonego jak i z jego świeżej wersji.
Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
Przygotowanie:30 minut
Ilość porcji: 4-6 porcji
Składniki:
– 300 g mrożonego groszku
– 1 duży por
– 1 laska selera naciowego
– 5 szalotek
– 2 ząbki czosnku
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 900 ml bulionu z jarzyn lub drobiowego
– 10 listów bazylii
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Włożyć posiekane szalotki (możecie zastąpić 1 cebulą), pokrojony w plasterki czosnek i selera (pokrójcie go również w plastry). Smażcie ok 4 min aż wszystko się zeszkli i dodajcie pokrojonego w cienkie plastry pora. Doprawcie już teraz solą i pieprzem. Duście kolejne 4-5 minut a następnie dodajcie groszek i bulion. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie jeszcze dalsze 5 min na niewielkim ogniu.
Połowę zupy przelać do blendera, dodać bazylię i zmiksować. Przelać zmiksowana zupę do rondla z drugą połową.
Na tym etapie doprawcie jeszcze zupę do smaku jeśli uważacie że powinna mieć więcej soli lub pieprzu. Rozlejcie do miseczek, możecie przybrać kilkoma listkami bazylii i skropić odrobiną oliwy. Do zupy świetnie pasują grzanki, także te z masłem czosnkowym.
SMACZNEGO!