Przepyszna kasza bulgur przygotowana z aromatycznymi ziołami, pomidorami i bulionem. Zrobisz to bezpośrednio na patelni, nie potrzeba do tego wody, garnka i mnóstwa czasu. A dzięki takiemu przygotowaniu kasza nabiera niesamowitego aromatu i smaku.
Do kaszy dodałam rybę. Przygotowałam dorsza w piekarniku, bo dzięki temu ryba była pyszna i delikatna, nic się nie rozpadło jak na patelni, a dodatkowo ryba nie miała dodanego tłuszczu ze smażenia.
Lubisz obiady z rybami? Mam dla Ciebie jeszcze kilka pysznych przepisów:
DORSZ Z KASZĄ BULGUR I OLIWKAMI
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 polędwiczki z dorsza lub innej ryby (możesz użyć np. halibuta)
- 150 kaszy bulgur (waga suchej kaszy)
- 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (gorącego)
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 szklanka czarnych drylowanych oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 fileciki anchois
- 1 łyżeczka chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190 st C.
- W tym czasie posiekaj czosnek w cienkie plasterki i anchois dość drobno.
- Przygotuj naczynie do zapiekania, lub patelnię do użytku w piekarniku. Wysmaruj je oliwą z oliwek na dnie, włóż rybę pokrojoną w mniejsze porcje. Dopraw rybę sokiem z cytryny, solą, pieprzem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 10-13 minut, w zależności od wielkości porcji.
- W tym czasie przygotuj drugą patelnię. Na oliwie podsmaż plasterki czosnku przez 2-3 minuty, po czym dodaj anchois i podsmażaj minutę. Dorzuć oliwki, smaż kolejną minutę i dodaj białe wino.
- Po 2-3 minutach jak wino zacznie wrzeć i odparowywać dodaj puszkę pomidorów oraz chilli. Dopraw też sos solą i pieprzem.
- Do sosu wrzuć kaszę bulgur, dodaj 50-70 ml gorącego bulionu i gotuj. Przy kaszy bulgur czas przygotowania wyniesie około 10 minut. W tym czasie mieszaj kaszę co jakiś czas i dodawaj bulionu, aby kasza go wchłonęła i nic się nie przypaliło.
- Po ugotowaniu kaszy wyjmuj rybę, przełóż ją na kaszę, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł