Margaritę znam od lat ale bezsprzecznie polubiłam ją jeszcze bardziej po podróży do Meksyku. Tego drinka możecie zamówić w naprawdę wielu wersjach, a jedną z najlepszych jakie piłam była margarita z tamaryndowca.
Zacznijmy jednak od klasyki, limonkowej margarity z tradycyjnym słonym rantem kieliszka. Można ją podać tak jak zaproponuję Wam w tym przepisie lub na kruszonym lodzie. Uważajcie, ta klasyczna margarita jest dość mocna 😉
DRINK MARGARITA
Przygotowanie: 5 minut
Składniki:
– 45 ml tequili (złotej, ale możesz zastąpić ją też srebrną)
– 30 ml soku z limonki
– 15 ml likieru Cointreau (możesz zastąpić Triple Sec)
– sól
– dodatkowa limonka
– lód
– opcjonalnie syrop cukrowy
Sprzęt:
szejker barmański
szeroki kieliszek do margarity
Przygotowanie:
- Na początek uwaga, drink ten jest dość kwaśny. Jeśli wolisz większą słodycz dodaj do drinka nieco syropu cukrowego, ilość pozostawiam już Tobie🙂
- Do szejkera barmańskiego włóż 3-4 kostki lodu, dodaj teguilę, sok z limonki i likier Cointreau. Zamknij pokrywę i wstrząśnij.
- Limonkę przekrój i rozkrojoną częścią nasmaruj rant kieliszka. Wsyp na talerzyk nieco soli i odwróć kieliszek maczając rant w soli aby stworzyć solny brzeg 🙂
- Do tak przygotowanego kieliszka wlej przygotowany koktajl, możesz dorzucić lód ale nie jest to konieczne, margarita już będzie chłodna.
Na zdrowie!