Bardzo lubię tą włoską wersję kopytek podaną z różnymi sosami. Czasem kiedy potrzebuję szybkiego dania wybieram gotowe gnocchi, które możecie znaleźć w lodówkach w sklepach, zaraz obok makaronów. Jeśli dysponujecie jednak większą ilością czasu polecam samodzielnie je zdobić i skorzystać z przepisu na gnocchi na moim blogu 🙂
Polecam Wam inne moje przepisy:
– makaron ze szpinakiem i śmietaną
– dyniowe gnocchi
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– 1 opakowanie (500 g) gotowych gnocchi
– 4 duże łyżki śmietany 18 %
– pół szklanki wody
– 8-10 ząbków czosnku
– 2 duże garści świeżych liści szpinaku
– tarty parmezan o posypania
– sól i pieprz
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Według przepisu na opakowaniu gnocchi powinniście gotować kilka minut, jednak w tym przepisie jest to zbędne. Duszenie zastąpi proces gotowania.
- Obrany czosnek pokrójcie na cienkie plasterki (nie polecam drobnego siekania ani przepuszczania przez praskę, bo efekt będzie zupełnie inny).
- Na oliwie któtko podduście czosnek, nie dopuszczając aby się zromienił. Dodajcie śmietanę oraz wodę, i wymieszajcie sos aby zyskał jednolitą konsystencję. Dodajcie szczyptę soli i pieprzu. Sos powinien być dość rzadki, bo gnocchi wchłoną sporo wilgoci.
- Do sosu dodajcie gnocchi. Duście je ok 3 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajcie na patelnię szpinak i duście mieszając tak, aby liście szpinaku zmiękły. Spróbujcie i ew doprawcie jeszcze solą i pieprzem.
- Gnocchi wyłóżcie na talerz posypując sporą ilością parmezanu i posypując świeżo mielonym pieprzem. Podawajcie od razu.
SMACZNEGO!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Gnocchi ze szpinakiem
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
17 Review(s) Based on
3 comments
Wygląda bardzo apetycznie! Jakiej firmy polecasz gnocchi?
Najbardziej polecam zrobienie samodzielnie, ale jeśli nie masz czasu ani możliwości, można poszukać gotowych gnocchi w sekcji lodówkowej marketu, obok makaronów powinny być. Są to często włoskie wyroby.
Pyszne! Polecam ❤️ Właśnie się zajadamy z tego przepisu, rewelacja! A dla ludzi którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięcha polecam zacząć wszystko od podsmażenia boczku pokrojonego w drobną kostkę, potem czosnek i wszystko według przepisu. Rewelacja. Dziś według przepisu bez mięsa 😁