Kluski, kluseczki, już wielokrotnie zdradzałam Wam tu różne pyszne przepisy, zarówno z kuchni polskiej jak i włoskiej. Bo to właśnie do kanonu włoskich klasyków należą gnudi. Bardzo proste, kładzione wręcz łyżką kluseczki z serka ricotta z dodatkiem szpinaku. Moje podałam z masełkiem z odrobiną bułki tartej no i oczywiście z parmezanem. Mówię Wam, PYSZNE!
Polecam Wam inne podobne przepisy:
Dyniowe gnocchi
Gnocchi z batatów
Gnocchi z truflami
Przepis na gnocchi
Przepis na leniwe
Kopytka ruskie
GNUDI ZE SZPINAKIEM
Przygotowanie: 45 minut
Ilość porcji: 2
Składniki gnudi:
– 250 g sera ricotta
– 100 g mąki pszennej
– 50 g parmezanu
– 200 g mrożonego rozdrobionego szpinaku
– 1 jajko
– sól, pieprz
Składniki masełko:
– 50 g masła
– szczypta soli
– 1 łyżka bułki tartej
– dodatkowy tarty parmezan do posypania
Przygotowanie:
- Na patelnię wrzuć mrożony szpinak, dodaj sporą szczyptę soli oraz pieprzu i podgrzewaj aż szpinak całkowicie się rozmrozi i odparuje z niego nadmiar wody i soków.
- Do miski dodaj mąkę, ser ricotta, jajko, tarte 50 g parmezanu i przestudzony szpinak. Wszystko ze sobą wymieszaj, możesz to zrobić łyżką. Ciasto wyjdzie dość kleiste dlatego wstaw je na 20-30 minut do lodówki.
- W tym czasie w sporym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli (sól dodaj po zagotowaniu, wtedy woda szybciej się ugotuje).
- Gnudi robię z użyciem dwóch łyżek, ale jeśli nie zależy Ci na pięknym wydłużonym kształcie to po prostu ugnieć ciasto i nabieraj łyżką porcję i wrzucaj do wody. Ja dodatkowo z użyciem 2 łyżek formuję kluseczki, wkładając jedną łyżkę nad drugą, formując kształt.
- Gnudi gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię + 3-4 minuty gotowania.
- SOS MAŚLANY: Na patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę soli, bułkę tartą i podgrzewaj aż bułka zacznie się nieco rumienić.
- Gnudi układaj w głębszych talerzach, polewaj masełkiem, posyp obficie tartym parmezanem i podawaj.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!