Dla większości osób inteligentna kuchnia to kuchnia sterowana zdalnie. Dla mnie to przede wszystkim miejsce, którego układ i wyposażenie ułatwia mi codzienne obowiązki. Sprawia, że korzystanie ze sprzętów kuchennych staje się wygodniejsze, a czas spędzony na gotowaniu skraca się do minimum. Panel dotykowy z książką kucharską, aplikacja do zdalnego sterowania, czy zaawansowane systemy samooczyszczenia – to tylko przykłady rozwiązań, które proponują dziś producenci sprzętów AGD. Które z nich są naprawdę użyteczne, a które stanowią niepotrzebny bajer?
W dzisiejszym wpisie pokażę Wam nowości od marki Haier. Mając okazję osobiście wypróbować najnowszą linię sprzętów do zabudowy kuchennej, zwrócę uwagę na najciekawsze moim zdaniem rozwiązania. Te, które są naprawdę przydatne w kuchni, czyniąc ją bardziej nowoczesną, użyteczną i ergonomiczną.
A na koniec niespodzianka! Dwa przepisy na bardzo smaczne dania, które przygotowałam dla Was w kuchni Haier:
- zapiekane morele w cieście – szybki i pyszny deser z piekarnika,
- delikatny i soczysty stek z tuńczyka – wraz z poradnikiem, jak go usmażyć.
Zdalne sterowanie piekarnikiem
W swoim życiu używałam wielu piekarników. Zarówno modeli bardziej klasycznych, jak i tych z dodatkowymi funkcjami, takimi jak samooczyszczenie, pyroliza, czy funkcja pary. Niektóre z nich uważam za zbędne, inne za ogromne ułatwienie. Dziś pokażę Wam dwa ciekawe modele piekarników Haier, które warto wziąć pod uwagę projektując swoją kuchnię.
Haier I-Message seria 4
model: HWO60SM5B5BH
To jeden z ciekawszych piekarników Haier, który można uruchomić zdalnie, przez aplikację. Jak to działa w praktyce? Przygotowujemy np. zapiekankę, wkładamy ją do piekarnika i wychodzimy z domu. Przed powrotem z pracy, z odpowiednim wyprzedzeniem, włączamy piekarnik używając telefonu i kiedy wchodzimy do mieszkania, czeka na nas gotowa, gorąca kolacja.
Dodatkową zaletą tego modelu jest termosonda, która wskazuje poziom nagrzania potraw. Przyda się szczególnie w przypadku pieczenia mięsa. Po wsunięciu jej w pieczeń, możemy kontrolować temperaturę wewnątrz potrawy za pomocą aplikacji mobilnej. Zapobiega to sytuacji w której mięso jest np. suche w środku i spalone od zewnątrz.
Nie zapominajmy o czyszczeniu. Kwestii, która zabiera cenny czas i wymaga częstokroć ogromnej energii i żrących chemikaliów. Piekarnik Haier I-Message ma wbudowane dwa systemy autoczyszczenia: katalityczny i parowy. Na porowatej strukturze paneli katalitycznych osadzają się powstające w czasie pieczenia zanieczyszczenia. Część osadu się ulatnia, a część zamienia w łatwy do usunięcia popiół. System parowy z kolei zmiękcza pozostały brud. Jedyne co wtedy musimy zrobić, to przetrzeć piekarnik wilgotną szmatką.
Haier I-Touch seria 4
model: HWO60SM5T5BH
Ten model miałam okazję wypróbować osobiście. Jego najciekawszą funkcją jest wbudowana książka kucharska, w której znajduje się ponad 300 przepisów światowych szefów kuchni. Wśród nich znalazłam przepis na deser Clafoutis morelowe, którego przygotowanie opisuje niżej. Naprawdę warto go zrobić!
Piekarnik I-Touch, podobnie jak większość sprzętów Haier, można połączyć z aplikacją mobilną hOn. W ten sposób możemy zdalnie sterować urządzeniem, przeglądać przepisy, a także kontrolować aktualną temperaturę pieczenia.
Kolejną funkcją, która dla mnie ma duże znaczenie, jest możliwość ustawieniaczasu pieczenia i temperatury w kilku przedziałach czasowych. Co to dokładnie oznacza? Możesz ustawić pierwsze pieczenie np. w temperaturze 2300C przez 20 minut, a następnie piec przez 30 minut już w 1900C. Właśnie tak piekę mój ulubiony domowy chleb, ale robię tak również przy sernikach i niektórych potrawach mięsnych. Czy to się sprawdza? Sami zobaczcie, jakie efekty uzyskałam podczas robienia deseru w studiu Haier!
PŁYTY GRZEWCZE
W tym segmencie Haier również ma dla Was kilka ciekawych propozycji – niezależnie od tego, czy szukacie płyty gazowej, czy indukcyjnej.
Haier płyta indukcyjna seria 4
model: HAISJ64MC
To płyta ze szkła hartowanego, której miałam okazję używać, gotując tuńczyka w studiu Haier. Dla mnie jej najważniejsze funkcje to możliwość połączenia z aplikacją mobilną, dostęp do przepisów oraz termosonda z łopatką silikonową, która umożliwia kontrolę temperatury w trakcie smażenia. Co ważne, każdy z palników ma aż 9 poziomów mocy, w tym tryb booster, który aktywuje maksymalną moc gotowania.
Haier płyta indukcyjna seria 4
model: HAFRSJ64MC
Tę płytę polecę tym, którzy często gotują w dużych naczyniach (np. brytfannach i patelniach grillowych). Posiada bowiem pole łączone, które umożliwia połączenie dwóch pól grzewczych w jedno. Aby sterować temperaturą, wystarczy przesunąć naczynie w górę lub w dół, a poziom mocy zmieni się automatyczne.
Ciekawym rozwiązaniem są cztery multislidery, które ułatwiają sterowanie płytą. Wystarczy przesunąć suwak, by precyzyjnie dopasować moc grzania danego pola.
Haier płyta gazowa seria 4
model: HAHG7W5HEB
W ofercie Haier nie mogło zabraknąć tradycyjnej płyty gazowej o nowoczesnym designie. Znajdziecie ją w sklepach w dwóch wymiarach do wyboru. Mniejsza mierząca 60 cm (model HAIER HAVG6BF4HB) oraz większa mająca 75 cm (model HAHG7W5HEB).
Jej klasyczny, minimalistyczny wygląd w połączeniu z matowym wykończeniem będzie pasował do wielu wnętrz.
OKAPY
Marka Haier nie mogła zapomnieć o okapie, który jest oczywiście idealnie dopasowany do pozostałych sprzętów zarówno pod względem kolorystyki, jak i designu. Jego zadaniem jest wchłanianie nie tylko nieprzyjemnych zapachów, ale i drobinek tłuszczu, by nie osiadały na meblach.
Haier okap seria 4
model: HATS6DCS56B/H
Czarny, minimalistyczny okap będzie świetnie pasował do większości nowoczesnych i industrialnych kuchni. Jego zalety to m.in. cicha praca (62 dB) i niski pobór energii (273 W).
Urządzenie ma 4 tryby pracy. W najwyższym z nich (boost) oczyszcza powietrze w kuchni otwartej na salon o wielkości 55m2 w 10 minut. Sprzęt został też wyposażony w białe oświetlenie LED (niezwykle przydatne w kuchni) oraz wygodny ekran dotykowy.
PRZEPISY
Dzięki uprzejmości marki Haier, miałam okazję nie tylko obejrzeć wszystkie sprzęty z bliska, ale także ugotować coś z wykorzystaniem zarówno piekarnika, jak i płyty indukcyjnej. Mam dla Was zatem dwa nowe przepisy, które możecie zrobić w domu.
MORELE ZAPIEKANE W CIEŚCIE (Clafoutis morelowe)
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
– 200 g moreli
– 30 g mąki pszennej
– 40 g cukru
– 70 ml mleka tłustego
– 1 jajko
– 30 g masła
– odrobina ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik Haier do temperatury 1800C w funkcji termoobiegu.
- Do miski dodaj mąkę, cukier, mleko, jajko i ekstrakt z wanilii. Wszystko ubij za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki tak, aby masa była delikatna i puszysta.
- Morele przekrój na pół, wyrzuć pestki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Ja najbardziej lubię kroić na ćwiartki, ale można też drobniej.
- Przygotuj małe foremki do zapiekania lub jedną większą, np. okrągłą formę do tarty. Wysmaruj formy miękkim masłem i połóż morele.
- Zalej owoce ciastem i wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut i gotowe.
SMACZNEGO!
STEK Z TUŃCZYKA
I
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
– 2 świeże steki z tuńczyka
– sól i pieprz
– oliwa do smażenia
– do podania: miks sałat z domowym dresingiem, pasta z oliwek typu tapenade, inne
Przygotowanie:
- Steki z tuńczyka umyj, osusz i dopraw z obu stron solą i pieprzem.
- Na płycie Haier postaw patelnię (najlepiej grillową) i rozgrzej ją przez 1-2 minuty. Dodaj oliwę z oliwek i połóż na patelni steki z tuńczyka. Tuńczyka smaż od 3 do 5 minut z każdej strony. Czas zależy od grubości filetów.
- Jeśli Twoja płyta ma funkcję termosondy – sprawdź temperaturę w środku. Powinna mieć 55-570C.
- Tuńczyka podawaj z sałatką, tapenadą oliwkową lub innymi dodatkami.
SMACZNEGO!
Wpis powstał we współpracy z marką Haier.