Dziś mam dla Was przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu przepis na kapsalon. To potrawa bazująca na frytkach z dodatkiem mięsa, zapiekanego sera i mnóstwa warzyw oraz sosu. . Przepis ten zrobiłam we współpracy reklamowej z sieci Biedronka, w której zrobiłam zakupy składników tej potrawy.
Zależało nam, aby pokazać Wam możliwości użycia wędlin marki Kraina Wędlin w przygotowaniu dań obiadowych. Użyty przeze mnie boczek jest naturalnym i dość oczywistym wyborem, bo boczku używam do wielu potraw takich jak makarony, rolady, kotleciki. Ale nie tylko boczek świetnie się sprawdza przy daniach na obiad. Do kapsalona dodałam sporą ilość szynki Kraina Wędlin, którą kupicie w kawałku, a dzięki temu łatwo pokroicie w sporą kostkę, idealną do potrawy takiej jak ta.
Kapsalon
Kapsalon to holenderskie danie typu fast food. Bazą są tu usmażone frytki przykryte mięsem i warstwą sera gouda, zapiekane do momentu roztopienia sera, a następnie pokryte warstwą sałatki czy pokrojonych warzyw. Najczęściej podawane z sosem czosnkowym lub innym ostrym sosem. Jako mięso do przyrządzenia potrawy wykorzystuje się głównie szoarmę, kebab, gyros lub falafel, ale tu wyobraźnia jest jedynie ograniczeniem. Do mojej potrawy użyłam gotowej szynki pokrojonej w kostkę, dzięki temu przygotowanie dania stało się jeszcze szybsze i prostsze.
KAPSALON – PRZEPIS
Przygotowanie: 35 minut
Składniki:
– 500 g frytek
– opcjonalnie: olej do smażenia frytek + sól
– około 300 g szynki klasycznej w kawałku Kraina Wędlin
– 100-150 g boczku wędzonego w plastrach Kraina Wędlin
– pół szklanki tartego sera gouda
– 1/3 szklanki tartego sera mozzarella
– 10 pomidorków koktajlowych
– 1 mała sałata rzymska
– pół długiego ogórka
– kilka rzodkiewek
– 1 czerwona cebula
– 1/3 szklanki kukurydzy z puszki
– sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, sól i pieprz
Przygotowanie:
- SOS: najlepiej przygotować go nawet godzinę przed podaniem. Wymieszaj ze sobą majonez, jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku sola i pieprzem i wstaw do lodówki.
- Zacznij od przygotowania frytek. Najlepiej usmażyć je w głębokim oleju zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale możesz upiec je także w piekarniku.
- W czasie przygotowania frytek pokrój szynkę w kostkę oraz 1 małą lub pół większej cebuli w piórka. Zetrzyj także na tarce sery.
- Do naczynia do zapiekania lub na blaszkę przełóż usmażone, lub upieczone frytki i posól je trochę. Na frytkach połóż pokrojoną szynkę oraz cebulę i wszystko obficie przykryj tartym serem.
- Danie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200o C i zapiekaj przez 8-10 minut do rozpuszczenia sera i zrumienienia.
- W czasie pieczenia przygotuj pozostałe składniki – pokrój sałatę rzymską, pomidorki, ogórka, pozostałą część cebuli (tym razem w drobną kostkę) oraz rzodkiewki.
- Boczek usmaż na suchej patelni, tak aby tłuszcz się z niego wytopił, a boczek stał się rumiany i chrupiący.
- Po wyjęciu kapsalona z piekarnika dodaj na górę świeże warzywa, zaczynając od sałaty a później już właściwie w dowolnej kolejności. Polej sosem czosnkowym, połam plasterki boczku i dodaj pokruszony na potrawę. Podawaj od razu.
*Przepis we współpracy reklamowej z siecią Biedronka