Ten przepis na kotleciki wystarczy zrobić raz a pokochasz je na zawsze. Są przede wszystkim bardzo proste, szybkie posiekanie kurczaka, odrobina dodatków i smażenie. Tu nie trzeba nic panierować, brudzić kilku naczyń, same zalety.
Do przygotowania kotlecików i sosu wykorzystałam tradycyjny majonez Kielecki, który w tym roku obchodzi okrągłe urodziny … 60 lat. Z okazji tak sędziwych urodzin Kielecki przygotował dla Was super loterię. Co należy zrobić? Oczywiście kupić słoiczek majonezu z loteryjną etykietą, zachować paragon i banderolę z kodem, a następnie wejść na stronę www.kielecki60lat.pl zarejestrować kod oraz paragon i na swojej zdrapce sprawdzić wygraną. Nic prostszego! Trzymam kciuki za Waszą wygraną!
KOTLETY Z KURCZAKA Z MAJONEZEM
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 8-10 kotlecików
Składniki:
– 450-500 g piersi z kurczaka (około 2 większych piersi)
– 100 g sera gouda
– 1 czubata łyżka majonezu Kieleckiego
– 1/3 łyżeczki soli
– 1/3 łyżeczki pieprzu
– 1/3 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki (wybierz jaką wolisz)
– 1 jajko
– 3 łyżki mąki pszennej
– olej roślinny do smażenia
– SOS: 3 łyżki majonezu Kielecki, 2 łyżki jogurtu greckiego, 1 nieduży ząbek czosnku, łyżeczka posiekanego koperku
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka umyj, pozbaw je włókien i innych niechcianych elementów, a następnie bardzo drobno pokrój w małą kostkę.
- Włóż kurczaka do miski, dodaj do niego majonez Kielecki, jajko, starty na tarce z grubymi oczkami ser gouda mąkę, sól, pieprz i paprykę ostrą lub łagodną. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
- Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj na patelnię niewielkie porcje ciasta kurczakowego, tworząc małe placuszki. Smaż po kilka minut z obu stron aż się pięknie zezłocą.
- W trakcie smażenia przygotuj sos. Wymieszaj majonez Kielecki, jogurt grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę i koperek.
- Kurczaka podawaj z sosem czosnkowym, pysznie smakuje z sałatką, ziemniakami lub innymi dodatkami. Możesz podawać go na ciepło lub zimno.
SMACZNEGO!