Kotlety ziemniaczane z sosem bolognese to połączenie prostych, domowych smaków w nieco innej formie. Delikatne, złociste placuszki z ziemniaków stanowią bazę dla aromatycznego sosu z mięsem i warzywami. To danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację – sycące, pełne smaku i idealne na chłodniejsze dni.
Jak przygotować kotlety ziemniaczane z sosem bolognese?
Zaczynamy od klasycznego sosu bolognese – z mielonym mięsem, warzywami i passatą pomidorową, duszonym do momentu, aż stanie się gęsty i aromatyczny. W międzyczasie gotujemy ziemniaki, które po utłuczeniu łączymy z masłem, świeżymi ziołami i odrobiną mąki. Z powstałej masy formujemy kotleciki, w których robimy lekkie wgłębienia. Do środka trafia porcja sosu bolognese, a na wierzch tarty ser. Całość zapieka się, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
Z czym podawać kotlety ziemniaczane z bolognese?
Najlepiej smakują na ciepło, prosto z piekarnika, podane z pozostałym sosem bolognese i świeżymi ziołami. Można je serwować jako samodzielne danie lub z lekką sałatką. To ciekawa alternatywa dla klasycznego makaronu z sosem – mniej oczywista, ale równie smaczna i pożywna.
Dlaczego warto spróbować?
To danie łączy prostotę gotowanych ziemniaków z intensywnym smakiem włoskiego sosu. Jest sycące, ale nie ciężkie, a dzięki zapieczeniu z serem zyskuje przyjemną strukturę i apetyczny wygląd. Kotlety ziemniaczane z bolognese to dobry pomysł na urozmaicenie codziennego menu i sposób, by wykorzystać ziemniaki w nowy, ciekawy sposób.

Polecane przepisy z ziemniakami:
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z SOSEM BOLOGNESE
PRZYGOTOWANIE: 60 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
SKŁADNIKI:
– 400 g mięsa mielonego
– 1 mała marchewka
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 laska selera naciowego
– 300-400 ml passaty pomidorowej
– sól, pieprz, oregano, ostra papryka
– 800 g ziemniaków
– 1/3 szklanki posiekanych świeżych ziół (koperek, natka pietruszki, bazylia, najlepiej mix)
– 3-4 łyżki mąki
– 50 g masła
– 1/2 szklanki tartego parmezanu pomieszanego z tartą mozzarellą
– olej lub oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od podsmażenia mięsa mielonego, dopraw je solą i pieprzem w trakcie smażenia.
- W tym czasie posiekaj cebulę, marchewkę zetrzyj na tarce a selera pokrój w bardzo małą kosteczkę. Do podsmażonego mięsa dodaj cebulę, chwilę podsmażaj, po czym dodaj marchewkę, selera i smaż jeszcze kilka minut, cały czas mieszając.
- Do podsmażonego mięsa z warzywami dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, passatę pomidorową i nieco wody. Duś całość jeszcze około 10-15 minut, na początku można uzupełniać wodę, ale pod koniec sos powinien być gęsty. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką lub płatkami chilli.
- W czasie przygotowania mięsa obierz i ugotuj ziemniaki do miękkości. Po ugotowaniu rozgnieć je za pomocą tłuczka, do gorącychh dodaj jeszcze masło i nieco soli.
- Świeże zioła posiekaj. Dodaj je do przestudzonych ziemniaków, dodaj też mąkę. Uwaga – potrawę można zrobić zupełnie bez mąki, ale wtedy kotleciki będą bardzo delikatne i będą trudne do nakładania. Wybierz sam/a, na jakim efekcie Ci zależy.
- Z ziemniaków rób kotleciki i układaj je na papierze do pieczenia. Za pomocą dłoni lub małej miseczki dociśnij je, robiąc wgłębienia, tak jak widać na filmie poniżej.
- We wgłębienia nakładaj sos bolognese, nie wykorzystasz całego, reszta będzie do podania. Całość posypuj tartymi serami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200o C na 15-20 minut, aż całość zrobi się gorąca, a ser rozpuści i zarumieni.
- Pozostałą część sosu bolognese podgrzej jak ostygła. Przekładaj na talerze, na nim układaj kotleciki i podawaj.









Based on 1 Review(s)

