Ograniczanie ilości cukru w diecie jest dobre dla każdego, niezależnie czy ma restrykcyjne wytyczne z dietą ze względu na stan swojego zdrowia, czy trenuje i dietę traktuje jak wsparcie organizmu w procesie chudnięcia. Jeśli naprawdę nie musimy możemy zastąpić tradycyjne desery czymś bardziej zdrowym i lżejszym, cukier zamienić na odrobinę miodu czy naturalne substancje słodzące. A skoro już odchudzamy nasze muffiny przez wyeliminowanie tradycyjnego cukru, to jeszcze postawmy na zdrową mąkę, stąd w mojej propozycji pojawia się mąka orkiszowa pełnoziarnista.
Produkt Allnutrition ze sklepu SFD APPLE & PEAR IN JELLY to inaczej jabłka w żelu czyli tak zwana frużelina o konsystencji podobnej do kisielu, w której znajdziecie mnóstwo kawałków jabłek i gruszek. Niewątpliwą zaletą tego produktu jest to, że producent nie dodał do niego ani grama cukru a wykorzystał do tego erytrytol, który posiada ponad 10 razy mniej kalorii niż tradycyjny cukier, a przez dietetyków uznawany jest jako najlepszy i najzdrowszy zamiennik cukru.
Frużeliny Allnutrition dostępne w sklepie SFD możesz wykorzystywać na wiele różnych sposobów w swojej kuchni. To doskonały dodatek do deserów i ciast, idealne są do gofrów i naleśników, a także pierogów na słodko czy ryżowych puddingów.
Mam dla Was 10 % rabatu na APPLE & PEAR IN JELLY oraz inne produkty ALLNUTRITION w Sklepie SFD na kod „nietylkopasta„.
Zdecydowanie warto skorzystać z opcji zamówienia tych i innych bezcukrowych produktów Allnutrition. Nie dość, że są niesamowicie smaczne to mają mniej kalorii i dbają o Twoje zdrowie i figurę!
MUFFINY ORKISZOWE Z JABŁKAMI
Ilość porcji: 12 muffinek
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– 240 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 2 jajka
– 2/3 szklanki oliwy
– 1 łyżeczka cynamonu
– 4 łyżki frużeliny jabłko-gruszka Allnutrition + dodatkowa frużelina do wypełnienia muffinek
– 4 łyżki miodu, najlepiej płynnego
– pół szklanki gęstego greckiego jogurtu (możesz zastąpić gęstym jogurtem roślinnym)
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st C
- W miskach wymieszaj osobno składniki mokre i suche. Mokre: oliwa, jaja, miód, 4 łyżki frużeliny jabłko-gruszka od Allnutrition, jogurt, oraz suche: mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon.
- Następnie składniki mokre wlej do suchych i całość wymieszaj za pomocą łyżki do połączenia składników.
- Do formy do muffinów włóż papilotki w zagłębienia. Ja zawsze wkładam podwójne papilotki do jednego zagłębienia, dzięki temu papier papilotki nie jest mokry i muffiny wyglądają dużo ładniej.
- Do papilotek nałóż przygotowane ciasto, najpierw mniej więcej połowę porcji, robiąc lekkie wgłębienie w środku i wyższe boki. Teraz za pomocą łyżeczki włóż sporą porcję frużeliny jabłko- gruszka do każdej muffiny, tak aby środek muffinek po upieczeniu był miękki i pysznie owocowy.
- Na koniec pokryj muffiny pozostałą porcją ciasta, starając się aby przykryć całą frużelinę z góry i z boków. Wymaga to chwili cierpliwości ale się opłaci.
- Wstaw muffinki do piekarnika i piecz przez 13-16 minut , aż ściemnieją i upieką się w środku. Muffiny będą miękkie i puszyste, a także wilgotne, a dodatkowym plusem jest płynny środek owocowy. Pokocha je cała rodzina!
SMACZNEGO!