Nachos z dodatkami to jedno z klasycznych dań kuchni meksykańskiej. W Meksyku podaje się je z mięsem, warzywami, polane sosem, zapieczone z serem. Wersji i sposobów są setki.
Ja dotychczas robiłam nachos z dodatkiem chilli con carne, ale dzisiejszy przepis z kurczakiem chyba da mi nowy ulubiony przepis. Sam kurczak wyjdzie Ci doskonale, jest idealny też jako dodatek do innych dań czy na kanapki. Pozostaje mi tylko zaprosić na ten pyszny przepis.
Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także:
Tacos z rybą
Huevos Motuleños – jajka z guacamole
Chili z fasoli expresowe
Sałatka po meksykańsku
Zapiekane nachos
Sałatka meksykańska
Przepis na guacamole
Tacos ze stekiem
Przygotowanie: 50 minut
Ilość porcji: 2
Składniki kurczak:
– 600-700 g ud lub podudzi z kurczaka ze skórą
– pół szklanki passaty pomidorowej
– 500-700 ml bulionu z kurczaka lub wody
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka papryki ostrej chilli
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sos typu tabasco do smaku
Składniki nachos:
– około 200 g nachos
– 1 awokado
– 1-2 pomidory
– papryczki jalapeno lub pepperoni
– 50 g sera cheddar lub meksykański sos serowy
– guacamole do podania
– śmietana do podania
– świeże listki kolendry
Przygotowanie:
- Czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek z chilli, wędzoną papryką i kminem, a następnie dodaj mięso i usmaż je od czasu do czasu mieszając.
- Do podsmażonego kurczaka dodaj passatę, 1/3 gorącego bulionu lub wody i duś pod przykryciem. Duszenie zajmie Ci nawet 25-35 minut, w tym czasie kontroluj ilość płynu i uzupełniaj go gorącym bulionem lub wodą. Pod koniec duszenia mięso powinno być bardzo miękkie i odchodzić od kości a na dnie garnka powinno zostać jeszcze nieco bulionu.
- Wyjmij kawałki z kurczaka w garnka i za pomocą dwóch widelców oddziel je od kości. Ponownie przełóż wyszczotkowane kawałki kurczaka do garnka do resztki sosu i dodaj sos tabasco do smaku. Kurczak powinien być dość pikantny aby zrównoważył pozostałe łagodniejsze dodatki w daniu.
- W głębokich talerzach rozłóż nachos, na nich połóż porcje kurczaka, pokrojone drobno pomidory. Wszystko posyp serem cheddar lub sosem serowym jeśli nim dysponujesz, dodaj papryczki jalapeno lub pepperoni. Podawaj z guacamole, świeżą kolendrą i opcjonalnie z dodatkiem gęstej śmietany 18%.
- Danie najlepiej jeść rękami 🙂
SMACZNEGO!