Idealne danie na kolację lub obiad, zapiekane naleśniki po węgiersku z kurczakiem i kolorowymi paprykami. Przepyszne danie!
NALEŚNIKI WĘGIERSKIE
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 4-5 naleśników z tego przepisu na naleśniki
– 1 duża lub 2 mniejsze piersi z kurczaka
– po połowie czerwonej papryki, żółtej papryki i zielonej papryki.
– 1 słoik sosu węgierskiego Dawtona (zamiennie 250 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka oregano, sól i pieprz do smaku)
– oliwa do smażenia, sól i pieprz
– 3-4 łyżki sera mozzarella lub sera cheddar (tartego)
– świeże zioła do podania np. listki tymianku, bazylia
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka, doprawionego solą i pieprzem i podsmażaj, aż przestanie być surowy.
- W tym czasie przygotuj papryki – większą część każdej z połówek posiekaj w większą kostkę, a część posiekaj bardzo drobno. Tę porcję wykorzystasz do posypania dania.
- Dodaj na patelnię grubiej pokrojone papryki i podsmaż przez kilka minut. Do podsmażonych warzyw z mięsem dodaj 2/3 sosu węgierskiego Dawtona lub 2/3 przygotowanego własnoręcznie sosu z passaty pomidorowej i wskazanych przypraw. Resztę sosu zachowaj.
- Przygotuj naleśniki – wystarczy 4 lub 5 sztuk. Możesz skorzystać z mojego przepisu na naleśniki.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- Przygotuj naczynie do zapiekania. Naleśniki nadziewaj farszem z mięsa i papryki, układaj w naczyniu do zapiekania. Na wierchu naleśników rozsmaruj pozostały sos. Wszystko posyp tartym serem mozzarella lub cheddarem i wstaw do piekarnika na 18-20 minut.
- Upieczone naleśniki posyp świeżymi ziołami i podawaj.
SMACZNEGO!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Naleśniki węgierskie
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
3 Review(s) Based on