W ten sposób możecie zrobić pstrąga tęczowego, łososia, ale i inne ryby. Pokochacie ten sposób robienia ryby no i sos chimichurri, który idealne dopełni smak ryby. 🙂
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na:
łosoś barbecue
tacos z rybą
bowl burrito z łososiem
pstrąg z orzechami
halibut pieczony
ryba z frytkami
Przepis na turbota
Pstrąg pieczony w sosie maślanym
PSTRĄG Z SOSEM ZIOŁOWYM
Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– filet z pstrąga tęczowego lub innej ryby, około 300 g
– 1 łyżka oliwy extra vergine
– 1 łyżeczka płynnego miodu
– 1 mały ząbek czosnku
– 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
– sok z połowy cytryny
– sól i pieprz
Składniki sos chimichurri:
- pół szklanki świeżej natki pietruszki
- 1/4 szklanki listków kolendry
- 1/4 szklanki listków oregano (opcjonalnie)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka drobno pogojonej zielonej papryczki chilli lub jalapeno
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu z białego wina lub octu ryżowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Z modu, oliwy, czosnku przeciśniętego przez praskę, skórki cytryny i soku cytryny przygotuj zalewę do ryby.
- Filet ryby dokładnie umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem. Następnie za pomocą kuchennego rozprowadź zalewę i odstaw rybę na 15-30 minut do lodówki aby się zamarynowała. Najlepiej robić to od razu w naczyniu żaroodpornym w którym upieczesz rybę.
- W tym czasie przygotuj sos chimichurri. Wszystkie składniki najlepiej dodać do blendera i wszystko połączyć na jednolity sos, ale nie blendować zbyt długo aby były wyczuwalne poszczególne elementy.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C. Wstaw rybę i piecz ją przez 15-20 minut, w zależności od wielkości i grubości fileta.
- Na talerz wyłóż pieczoną rybę, dodatki i przygotowany sos. Podawaj! SMACZNEGO!