/Przepis powstał we współpracy reklamowej/
Roladki z kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i korniszonami, zawinięte w szynkę parmeńską, to szybki sposób na zaskoczenie swoich bliskich wyjątkowym smakiem. Ten prosty przepis łączy delikatność kurczaka z intensywnym smakiem suszonych pomidorów i chrupkością korniszonów, tworząc wyjątkowe połączenie, które każdy pokocha. Ta potrawa staje się idealnym wyborem na każdą okazję.
Przygotowanie tych roladek to naprawdę prosta sprawa, a jednocześnie ekspresowy sposób na obiad. Wystarczy pokroić kurczaka na cienkie plastry, rozbić je dodatkowo tłuczkiem, nadziać je paseczkami suszonych pomidorów i korniszonami, a następnie zawinąć w szynkę parmeńską.
To danie, które sprawdzi się zarówno na eleganckim obiedzie, jak i na spontanicznej kolacji z przyjaciółmi. Jak roladki wystygną, to możesz je pokroić i zjeść na zimno podane na przykład w plasterkach na sałatce.
Do przygotowania moich roladek użyłam produktów Helcom. Wybrałam korniszony w przyprawach, ale możesz zdecydować się też na te z chrzanem lub z papryką chilli. Dodatkowo oprócz korniszonów włóż do środka suszone pomidory, albo pokrojone samodzielnie, albo takie już gotowe w paseczkach od Helcom, które są niezwykle wygodne w użyciu.
Tych samych korniszonów oraz suszonych pomidorów warto użyć także do przygotowania sałatki do obiadu. A sos do sałatki zrobić z aromatycznym olejem ze słoiczka z pomidorami. Smak jest znakomity, a Ty nic nie marnujesz.
ROLADKI Z KURCZAKA W SZYNCE PARMEŃSKIEJ
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 2 piersi z kurczaka
– 6-8 plasterków szynki parmeńskiej
– 12-16 korniszonów w przyprawach Helcom
– 4-6 łyżek suszonych pomidorów w paskach Helcom
– sól i pieprz
DO PODANIA:
– puree ziemniaczane, kasza lub ryż
– mix sałat, korniszony i pomidory w suszone w paskach od Helcom, dowolne inne warzywa do sałatki
– sos do sałatki: 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów Helcom, 1 łyżka musztardy stołowej, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka syropu z agawy lub nieco mniej płynnego miodu
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do 190o C. Przygotuj naczynie do zapiekania lub blaszkę.
- Piersi z kurczaka pokrój na cieńsze kawałki. Każdy z plastrów rozbij na cienkie kotlety za pomocą tłuczka (warto położyć je między dwoma arkuszami folii spożywczej i dopiero wtedy rozbić mięso).
- Kurczaka dopraw solą i pieprzem. Na każdym plastrze kurczaka układaj korniszony oraz porcję suszonych pomidorów w plasterkach. Najpierw załóż na siebie boki rolady, a następnie zwiń mięso. Zobacz na filmie poniżej, jak ja to robię. Gotowe roladki z kurczaka układaj na plasterku szynki parmeńskiej i zawijaj.
- Roladki połóż w naczyniu do zapiekania i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut.
- W tym czasie przygotuj sałatkę oraz ziemniaki, kaszę lub ryż. Do sałatki dodaj dodatkowe korniszony i suszone pomidory i z kilku składników przygotuj aromatyczny sos z dodatkiem oleju z suszonych pomidorów. Sosem polej sałatkę i podawaj wraz z roladkami i innymi dodatkami.
Smacznego!
/Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką Helcom Naturalnie/