Dzisiejsza sałatka z bobu to fajny sezonowy przepis, zatem zróbcie go póki bób dostępny jest w sklepach i na straganach. Stopień ugotowania bobu dostosujcie do własnych upodobań, pamiętajcie jednak, że im bardziej ugotowany czy wręcz rozgotowany bób, tym trudniejsze jego wyjęcie ze skorupki w ładnej formie. Dlatego w tym przypadku lepiej pozostawić bób bardziej twardy, chrupiący.
SAŁATKA Z BOBU
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
SKŁADNIKI:
– szklanka ugotowanego bobu obranego z łupin
– kilka piórek czerwonej cebuli
– 5-8 listków świeżej mięty
– 1- 2 łyżki sera feta pokruszonego na niewielkie kawałki
– łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Jak ugotować bób? Należy do wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować 6-10 minut w zależności od tego czy jest młody (młody potrzebuje mniej czasu) oraz jaki stopień ugotowania lubicie. Bób odcedźcie i odstawcie na chwilę do przestudzenia, następnie obierzcie z łupin i połóżcie na talerz lub do miseczki. Dodajcie miętę, cebulę, ser feta a następnie pokropcie sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszajcie całość i doprawcie czarnym pieprzem.
Smacznego!