/Przepis powstał we współpracy reklamowej z Barilla/
Tym, że sos Napoletana pochodzi z Neapolu, na pewno nie zaskoczę nikogo. Tak samo jak informacją, że jest pyszny, niesamowicie pomidorowy i pełen aromatów. Ten sos wystarczy tak naprawdę tylko podgrzać i dodać do makaronu, no, chyba że macie ochotę na coś więcej tak jak ja!
Tym razem do sosu Napoletana dodałam mielone mięso wołowe i pieczone pomidorki. No bo dodatek listków bazylii czy tartego parmezanu jest tu oczywistością! Zapraszam Was serdecznie na ten pyszny przepis!
TAGLIATELLE Z MIĘSEM MIELONYM I SOSEM NAPOLETANA
PRZYGOTOWANIE: 20 MINUT
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu tagliatelle Barilla
- 1 słoiczek sosu Napoletana Barilla
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 5-8 małych pomidorków (mogą być na gałązce)
- 1-2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- olej lub oliwa do smażenia
- parmezan do podania
- listki świeżej bazylii do przyozdobienia makaronu
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Pomidorki ułóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 15 minut.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Na rozgrzany tłuszcz dodaj drobno posiekany czosnek oraz cebulę i krótko podsmaż. Następnie dodaj na patelnię mielone mięso, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż przestanie być surowe, mieszając od czasu do czasu.
- Jak mięso będzie gotowe wlej na patelnię sos Napoletana Barilla i podgrzewaj przez 3-4 minuty.
- Makaron tagliatelle Barilla ugotuj przez 6 minut, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu odlej 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu, przyda się do przygotowania sosu.
- Ugotowany makaron włóż na patelnię do sosu, dodaj zachowaną wodę z gotowania i wymieszaj, podgrzewając.
- Na makaronie układaj upieczone pomidorki koktajlowe, listki bazylii i tarty parmezan. Podawaj.
Smacznego!
* Przepis powstał we współpracy z marką Barilla
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Tagliatelle z mięsem mielonym
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
3 Review(s) Based on