To już kolejna odsłona tego tortu na moim blogu, poprzednim razem przygotowywałam dla Was tort z klasycznym białym kremem i owocami leśnymi, a dziś postawiłam na wersję z dużą ilością czekolady, lekko kwaskowatymi malinami i bardzo wilgotnym ciastem. Całość należy przechowywać w lodówce, tort jest bowiem delikatny i wysoka temperatura mu nie służy.
Do zrobienia tortu wykorzystałam czekoladę z nowej kolekcji Auchan. Koniecznie zwróćcię uwagę na nowe czekolady oraz kawy z logo Auchan będąc na zakupach, znajdziecie wśród nich zarówno pyszne gorzkie czekolady klasyczne z wielu regionów świata, czekolady gorzkie z dodatkami takimi jak karmel czy mięta, czy mleczne, delikatniejsze wersje.
TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI
Przygotowanie: 2 h + chłodzenie
Składniki tort:
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 130 ml oleju
- 300 g cukru trzcinowego
- 60 g kakao
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Składniki frużelina malinowa:
- 300 g malin (świeżych lub mrożonych
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Składniki krem:
- 250 g śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g ciemnej czekolady – możesz użyć dowolnej czekolady z nowej kolekcji Auchan
Dodatkowo:
- owoce do ozdobienia tortu – świeże maliny
PRZYGOTOWANIE:
- TORT: do miski dodaj jaja, mleko oraz olej. Za pomocą trzepaczki wymieszaj wszystkie składniki aby połączyć jaja z pozostałymi składnikami. Do drugiej miski dodaj przesianą mąkę, kakao, cukier trzcinowy, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj i wsyp do miski z mokrymi składnikami. Całość wystarczy wymieszać rózgą kuchenną lub dużą łyżką.
- Okrągłą formę do tortów z odpinanym dnem o przekroju 20 do 23 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej ciasto (będzie dość rzadkie) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piecz tort przez 50 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i wystudź zanim przekroisz na 2 lub 3 blaty.
- FRUŻELINA: Przygotuj frużelinę z czasie pieczenia tortu. Do garnka dodaj owoce i cukier i podgrzej na średnim ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Skrobię rozpuść w 1 łyżce wody i dodaj ją do ciepłych owoców wtedy, kiedy rozpuści się już cukier. Doprowadź teraz do wrzenia i zdejmij garnek z kuchenki. W gorącej wodzie (temperatura około 70 stopni C) rozpuść żelatynę, wystarczy do żelatyny dodać 2-3 łyżki wody. Po rozpuszczeniu dodaj ją do gorących jeszcze owoców, wymieszaj i schładzaj. Kiedy frużelina wstępnie ostygnie wstaw ją do lodówki aby stężała.
- KREM CZEKOLADOWY: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą postaw miskę a w niej czekoladę, rozpuszczaj mieszając od czasu do czasu). Po rozpuszczeniu nieco przestudź czekoladę.
- Do miski dodaj śmietanę 26%, mascarpone i cukier. Miksuj całość aż krem się ubije, około 7-9 minut. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszaj.
- SKŁADANIE TORTU: Przekrój ciasto na dwa blaty. Na paterze na której podasz tort połóż dolny blat, na nim rozsmaruj połowę kremu a następnie 1/3 frużeliny. Połóż drugi blat na dodatkach i powtórz czynności – krem i frużelina. Z porcji w przepisie powinno Ci zostać trochę frużeliny, możesz ją zjeść lub dodać jej więcej do ciasta
- Górę tortu udekoruj świeżymi malinami. Przed podaniem konieczne będzie schłodzenie ciasta, wstaw tort na minimum 2 h do lodówki.
Smacznego!