W czwartek 26 marca miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych Love Beer organizowanych przez Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie.
Serdecznie dziękuję za możliwość uczestniczenia w tak fajnym wyszarzeniu i sporą ilość wiedzy o piwie którą wyniosłam. Piwo nie należy do moich ulubionych alkoholi. Zdecydowanie unikam dużych browarów, preferuje małe lokalne produkty, piwa regionalne, smakowe. Jedną z rzeczy którą wyniosłam, a która okazała się być kluczowa – dobrze dobrane piwo potrafi wzmocnić walory smakowe dania. Dodatkowe gadżety które otrzymałam po wydarzeniu pomogą mi w dobrym doborze piwa do jedzenia, tym bardziej że zbliża się okres grillowy 🙂
Ale nie tylko słuchaliśmy o piwie i mieliśmy okazję jego próbowania. Dużą część warsztatów stanowiła część kulinarna i gotowanie 9 doskonałych dań pasujących do 9 gatunków piwa. W udziale przypadło mi Pate z wątróbki na słodkiej grzance podane z konfiturą figową. Przepis znajdziecie na końcu wpisu, zdecydowanie polecam.
Całe menu skomponował Jurek Sobieniak wraz z ekipą doskonałych kucharzy i pomocników. Kilka dań tak przypadło mi do gustu że czekam na pozostałe publikacje na innych blogach i bardzo liczę że inni także podzielą się przepisami 🙂
A na koniec obiecany przepis na pate z wątróbki, tym razem w wersji mniejszej niż 30 porcji 🙂
PATE Z WĄTRÓBKI
Składanki:
– 20 dag wątróbki kurzej
– pół cebuli pokrojonej w piórka
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki masła
– sól, pieprz, odrobina sosu sojowego, świeży tymianek
– 10 suszonych fig
– szklanka soku jabłkowego (najlepszy będzie świeżo wyciskany, przecierowy)
– kilka kromek słodkiej chałki
Zacznijcie od wstawienia konfitury. Figi pokrójcie na mniejsze części. Do rondelka dodajcie figi i połowę soku. Gotujcie i mieszajcie od czasu do czasu. Sok będzie wyparowywał dlatego pozostałą część dodawajcie w trakcie gotowania. W momencie kiedy figi będą już się rozpadały zblendujcie całość na jednolitą masę.
Wątróbkę oczyśćcie. Na oleju zeszklijcie cebulę, dodajcie na patelnię masło, a następnie wrzućcie wątróbkę. Wątróbkę należy podsmażyć, nie może być czerwona w środku. Zdejmijcie z ognia. Zblendujcie wszystko łącznie z pozostałym na patelni tłuszczem. Dopiero teraz dodajcie soli, pieprzu, sosu sojowego i tymianku.
Grzanki wstawcie na kilka minut do pieca nagrzanego do 200 st. Grzanka musi się lekko zarumienić. Na grzankę nałóżcie odrobinę konfitury, a następnie przy użyciu łyżeczek zróbcie „łezkę” z pate. Posypcie świeżym tymiankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawajcie.
4 comments
ooo… to coś dla mnie. Uwielbiam piwa pszeniczne, niestety każde zakupy kończą się kilkoma nowymi butelkami z piwem którego jeszcze nie próbowaliśmy. A jak przychodzi sezon ogródkowy i ciepło to już szczególnie 🙂
Ja powoli przekonuję się do tego trunku, ale jedno z prezentowanych piw szczególnie mi smakowało i nawet dziś myślę o tym aby skoczyć i kupić je w sklepie 🙂
Super takie warsztaty 🙂 Można się wielu rzeczy nauczyć i poznać dużo ciekawych osób 🙂 Jak widać na zdjęciach atmosfera była wspaniała 🙂
Atmosfera super, ciekawi ludzie i fantastyczne przepisy i piwo 🙂