Wino grzane w zimowym okresie wypijecie wszędzie, na rynku dużego miasta, w góralskiej restauracji czy na stoku narciarskim. Jednak jest to podgrzany „gotowiec” dostępny w każdym sklepie, mocno przesłodzony. W sezonie maleńka szklaneczka tego gotowego napoju potrafi kosztować nawet 15 złotych, czyli praktycznie tyle co cała litrowa butelka.
Tym bardziej zachęcam Was do zrobienia wina grzanego w domu. Dodacie do niego tylko dobre składniki, wywarzycie słodycz wina dodając tyle miodu ile chcecie i dodacie wybrane przez siebie przyprawy. Taki domowy garniec jest o niebo lepszy od każdego gotowca!!
WINO GRZANE
Przygotowanie: 5 minut
Składniki:
– 500 ml czerwonego wina – najlepiej półwytrawnego
– 2-3 łyżki miodu (do smaku)
– 1-2 laski cynamonu
– kilka goździków
– kilka plasterków pomarańczy
– 2-3 gwiazdki anyżu
Przygotowanie:
- Do garnuszka wlej wino, dodaj miód (ilość dopasuj do swojego smaku), goździki, cynamon i anyż.
- Wino podgrzewaj ale nie zagotuj, powinno być jednak gorące.
- Pomarańcze pokrój w plasterki, włóż do kubków lub szklanek i wlej do nich wino. Podawaj!