Pamiętacie moje poprzednie wyzwanie dla Saska Pigwa? Zrobiłam pyszną kaczkę z chutneyem z pigwy oraz puree dyniowym. Dziś przyszedł czas na deser, tym razem podałam go z Saska Wiśnia z Nutą Rumu. Deser możecie zrobić z wiśni świeżych lub mrożonych, ważne aby były drylowane. Do wiśni polecam dodać nieco Saska Wiśnia z Nutą Rumu, deser będzie jeszcze ciekawszy. Zachęcam do wypróbowania dania i podzielenia się wrażeniami na Facebooku Saska, oraz wizyty na stronie www.pijodpowiedzialnie.pl.
WIŚNIE Z KRUSZONKĄ
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
Składniki:
– 500 g wiśni drylowanych (świeżych lub mrożonych)
– 150 g mąki pszennej
– 100 g miękkiego masła
-100 g cukru pudru
– 3-4 kostki gorzkiej czekolady min 70%
– 2 łyżki Saska Wiśnia z Nutą Rumu
– śmietana 36% do podania
Przygotowanie:
- Wiśnie włóż do miseczek lub do jednego naczynia do zapiekania i dodaj 1 łyżkę Saska Wiśnia z Nutą Rumu na porcję. Ważne aby miseczki/naczynie było żaroodporne.
- Z mąki, cukru, miękkiego masła i drobno startej czekolady przygotuj kruszonkę, ugniatając ciasto palcami. Kruszonka powinna mieć postać średniej wielkości grudek. Włóż kruszonkę na wiśnie, tak aby przykryła całość.
- Tak przygotowany deser wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C. Piecz przez 25 minut, aż kruszonka nieco ściemnieje i będzie chrupiąca, a wiśnie puszczą nieco soku.
- Podawaj wiśnie z łyżką śmietany 36% i kieliszkiem Saska Wiśnia z Nutą Rumu.
Smacznego!
*Przepis powstał we współpracy z Saska