Wiśnie z kruszonką

Pamiętacie moje poprzednie wyzwanie dla Saska Pigwa? Zrobiłam pyszną kaczkę z chutneyem z pigwy oraz puree dyniowym. Dziś przyszedł czas na deser, tym razem podałam go z Saska Wiśnia z Nutą Rumu. Deser możecie zrobić z wiśni świeżych lub mrożonych, ważne aby były drylowane. Do wiśni polecam dodać nieco Saska Wiśnia z Nutą Rumu, deser będzie jeszcze ciekawszy. Zachęcam do wypróbowania dania i podzielenia się wrażeniami na Facebooku Saska, oraz wizyty na stronie www.pijodpowiedzialnie.pl.

WIŚNIE Z KRUSZONKĄ

PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki:
– 500 g wiśni drylowanych (świeżych lub mrożonych)
– 150 g mąki pszennej
– 100 g miękkiego masła
-100 g cukru pudru
– 3-4 kostki gorzkiej czekolady min 70%
– 2 łyżki Saska Wiśnia z Nutą Rumu
– śmietana 36% do podania

Przygotowanie:

  1. Wiśnie włóż do miseczek lub do jednego naczynia do zapiekania i dodaj 1 łyżkę Saska Wiśnia z Nutą Rumu na porcję. Ważne aby miseczki/naczynie było żaroodporne.
  2. Z mąki, cukru, miękkiego masła i drobno startej czekolady przygotuj kruszonkę, ugniatając ciasto palcami. Kruszonka powinna mieć postać średniej wielkości grudek. Włóż kruszonkę na wiśnie, tak aby przykryła całość.
  3. Tak przygotowany deser wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C. Piecz przez 25 minut, aż kruszonka nieco ściemnieje i będzie chrupiąca, a wiśnie puszczą nieco soku.
  4. Podawaj wiśnie z łyżką śmietany 36% i kieliszkiem Saska Wiśnia z Nutą Rumu.

Smacznego!

 

*Przepis powstał we współpracy z Saska

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Wiśnie z kruszonką
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Musisz być pełnoletni aby odwiedzić tą stronę

Podaj datę urodzenia

- -

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jajka w buraczkach – różowe jajka

Jeśli szukacie innych pomysłów na świąteczne jaja, zajrzyjcie też do przepisów na klasyczne jaja faszerowane w skorupkach, jaja z suszonymi...

Zamknij