Aby móc samodzielnie w domu przygotować sushi, musisz wiedzieć jak ugotować ryż, jak zrobić pyszną zalewę i znać kroki które są niezbędne do jego przygotowania. Mam dla Ciebie taki mini poradnik, z którym ryż na pewno się uda, a jego przygotowanie będzie naprawdę proste.
Polecam Wam także:
– poradnik jak zrobić domowe sushi
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
RYŻ DO SUSHI
Przygotowanie: 5 minut
Ilość porcji: 2 – z podanej porcji ugotujesz ryż do sushi dla 2 osób.
Składniki:
– 250 g ryżu do sushi
– 400 ml wody
– 3 łyżki octu ryżowego
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Do przygotowania ryżu koniecznie użyj ryżu do sushi. Nie można zastąpić go innym gatunkiem, bo ryż będzie zbyt sypki i nie uda Ci się skleić rolek sushi. W sklepach na półkach z orientalną kuchnią na pewno znajdziesz ten składnik, zwykle kupuję go w pół kilogramowych opakowaniach.
- Ryż dodaj do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw na 10 minut do namoczenia.
- W tym czasie przygotuj zalewę do sushi. W małym garnuszku podgrzej ocet, cukier i sól. Wystarczy podgrzać do rozpuszczenia. Zalewę następnie wystudź.
- Namoczony ryż przełóż na sitko i odcedź. Następnie płukaj ryż pod bieżącą wodą, do czasu aż woda przelatująca przez sito będzie przeźroczysta i nie mętna.
- Opłukany ryż przełóż do garnka, najlepiej wybierz niższy i szerszy garnek do gotowania. Ryż zalej 400 ml wody, przykryj szczelnie pokrywką i włącz palnik na średni poziom. Gotuj 9-10 minut, po czym wyłącz palnik, przestaw ryż na palnik obok (aby nie stał na ciepłym palniku, jeśli korzystasz z kuchni indukcyjnej nie musisz przestawiać), i nie odkrywając pokrywki pozostaw na 15 minut aby ryż odpoczął.
- Po 15 minutach zdejmij pokrywkę i wlej zaprawę. Wymieszaj zaprawę z ryżem mieszając ryż od dołu, dość delikatnie, przerzucając go jakby. Staraj się nie uszkodzić ziaren ryżu.
- Ryż jest gotowy do przygotowania domowego sushi.
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
11 comments
Super pomocny przepis
Wszystko wyszło idealnie :))))
Śliczne dzieki! Trafilem na przepis przypadkiem. Robię sushi same domu, najczęściej raz na kwartał i dlatego nie pamietam proporcji. Ryż wyszedł wspaniały, nie za kwaśny i nie za słodki. Pozdrawiam ciepło! 🙂
Witam,
a po co ten ocet,cukier i sól?
Pozdrawiam
Bobi
To składniki konieczne aby ryż nabrał odpowiedniej konsystencji i smaku
Mam dwa pytania. Z 250g ryżu ile zrobię płatów nori?
Czy sushi można przygotować dzień wcześniej?
Ciężko odpowiedzieć ile, bo możesz robić z całych duże maki lub z połówek małe. Powiem tak wyjdzie ok 5 dużych.
Co do drugiego pytania – nie powinno się go robić dzień wcześniej, szczególnie jeśli używasz świeżej surowej ryby.
Niby robię zgodnie z przepisem a zostaje mi mnóstwo w wody w tym ryżu. Co robię źle?
nie powinno zostać wcale wody, więc albo za krótkie gotowanie, albo zbyt mały ogień pod garnkiem, że woda nie zdąży wyparować. Gotuj do czasu aż ryż ją wchłonie.
Aniu jesteś chyba moja ostatnia deska ratunku 🙂 uwielbiam sushi i już 3krotnie brałam się za jego zrobienie w domu. Niestety nie umiem opanować ugotwania idealnego ryżu… 🙁 za każdym razem wychodzi w konsystencji budyniu co powoduje że zwinięciu rolki, nori robi się gumowate 🙁 nie mam już pomysłu… co mogę nie tak 🙁
Może to być kwestia garnka. Ja zawsze wybieram taki niższy i szerszy i gotuję do czasu kiedy nie ma już wody w garnku na górze. Zdejmuj pokrywkę i zobacz, a jak jeszcze będzie trochę wody to wydłuż czas o minutę. Zawsze robię ryż z mojego przepisu na ryż do sushi i przy ponad 50 próbach każda była udana, nawet jak wybierałam inny garnek 🙂
Super przepis. Ryż wyszedł idealnie!