Nie muszę Wam tłumaczyć dlaczego warto sięgać po ryby w swojej codziennej diecie, ryby z wysokiej jakości hodowli są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają też kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniające się do prawidłowego funkcjonowania serca.
Pstrąg Marinero z Biedronki pochodzi z polskich gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych. Jest dostarczany do Biedronki codziennie, więc można tworzyć menu z jego udziałem przez cały okrągły rok! Czy wiecie, że hodowla pstrągów jest jedną z najmniej obciążających środowisko?
Mam dziś dla Was przepyszny przepis na pstrąga z orzechową skórką. Zrobicie go w 20 minut a efektem będziecie zachwyceni!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
PSTRĄG Z ORZECHAMI
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 1 opakowanie filetu z pstrąga tęczowego Marinero z Biedronki
– 70 g orzechów włoskich
– 1 ząbek czosnku
– 40 g sera cheddar
– 1 gałązka świeżego rozmarynu
– 1 jajko
– sól morska i pieprz
– olej do smażenia
– do podania: sałatka, kasza, ziemniaki lub ryż
PRZYGOTOWANIE:
- Pstrąga wyjmij z opakowania, umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój na 3-4 mniejsze kawałki, łatwiej będzie go panierować i przygotować. Rybę dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj panierkę. Do misy blendera włóż włoskie orzechy łuskane, 1 ząbek czosnku, ser cheddar, listki świeżego rozmarynu oderwane od zdrewniałej gałązki. Za pomocą funkcji pulse lub poprzez włączanie i wyłączanie blendera rozdrobnij składniki tak, aby nie były bardzo drobne a miały wielkość zbliżoną do ziarenek pieprzu.
- W miseczce rozkłóć jajko.
- Na patelnię wlej olej i rozgrzej ją dość mocno zanim włożysz rybę.
- W tym czasie przygotuj panierkę od strony skóry pstrąga. Zanurz rybę w jajku a następnie w panierce orzechowej. To najtrudniejsza część pracy, trzeba robić wszystko delikatnie aby panierka miała odpowiednią grubość i orzechy się trzymały. Możesz też inaczej panierować rybę, za pomocą pędzla kuchennego posmaruj ją jajkiem a następnie łyżeczką nałóż panierkę orzechową.
- Na rozgrzanej patelni połóż rybę panierką do dołu i smaż ją przez 3-4 minuty, po czym delikatnie obróć rybę i smaż minutę.
- Rybę podawaj z ulubionymi dodatkami i sałatką.
SMACZNEGO!
*Wpis powstał we współpracy z Stowarzyszeniem Producentów Ryb Łososiowatych
Zobacz też:
Pstrąg pieczony w sosie maślanym