Domowy zakwas do żurku to nic skomplikowanego, trochę żytniej mąki, wody i przyprawy. Do tego odrobina cierpliwości. Możesz robić ten zakwas tradycyjnie przez 5 dni lub nieco skrócić ten czas dodając kromkę chleba na prawdziwym zakwasie lub łyżkę zakwasu chlebowego. Wtedy potrzebujesz jedynie 2-3 dni.
Przygotowanie: 5 minut + 2-5 dni
Składniki:
– 1 szklanka żytniej mąki
– 3 ząbki czosnku
– 750 ml przegotowanej wody, wystudzonej, lekko ciepłej
– 3-4 listki laurowe
– 3 kulki ziela angielskiego
– 10 kulek czarnego pieprzu
– kromka chleba na zakwasie lub łyżka aktywnego zakwasu chlebowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do dużego litrowego słoja wsyp mąkę i zalej ją wodą. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy: czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz.
- Tak przygotowany słoik przykryj kawałkiem materiału, umocuj go za pomocą sznurka lub gumki recepturki i postaw na blacie w kuchni w dość ciepłym miejscu.
- Zakwas należy codziennie mieszać, najlepiej drewnianą lub silikonową łyżką. Zakwas będzie gotowy po 5 dniach.
- Jeśli chcesz skrócić ten czas do 2-3 dni dodaj kromkę chleba bardzo dobrej jakości na zakwasie lub łyżkę aktywnego zakwasu chlebowego.
- Gotowy zakwas szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
- Chcesz też sprawdzony przepis na żurek? Oto najlepszy przepis na żurek w chlebie z białą kiełbasą 🙂
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Zakwas na żurek
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
3 Review(s) Based on