Super smak i super przepis, możesz zrobić to curry z kalafiorem lub innymi warzywami, które akurat masz w domu. Super sprawdzi się batat, cukinia, marchewka, papryka, a nawet ziemniak. Zrób tą potrawę po swojemu 🙂
Szukasz pomysłów na potrawy w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– makaron z tofu
– falafel
– curry z batatem
– pad thai z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
– Żółte curry z kurczakiem
– Szybkie curry z krewetkami
CURRY Z KALAFIOREM I MARCHEWKĄ
Przygotowanie: 12 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 100 g ryżu basmati lub jaśminowego
– 1 kalafior
– 2 marchewki
– 400 ml mleka kokosowego
– 1 łyżka oleju
– 2 ząbki czosnku
– 1 cm świeżego imbiru
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
– 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
– 1/2 łyżeczki nasion kolendry
– 2 goździki
– płaska łyżeczka pieprzu cayenne (nieco mniej jeśli lubisz łagodniejsze smaki)
– 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
– świeża kolendra do podania
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Czosnek i świeży imbir bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na małej tarce.
- Kalafiora pokrój w niewielkie różyczki a marchewkę w półplasterki lub w mniejszą kostkę.
- Do moździerza dodaj goździki i nasiona kolendry i zmiażdż je na proszek. Dodaj do nich pozostałe sproszkowane przyprawy i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane, wrzuć czosnek i świeży imbir i smaż około minuty. Dodam mieszankę przypraw i smaż kolejną minutę.
- Do smażących się przypraw wrzuć pokrojone warzywa i wymieszaj, tak aby warzywa zostały „oblepione” przez przyprawy.
- Wlej na patelnię mleko kokosowe i wymieszaj. Zmniejsz pod patelnią płomień na średni, przykryj patelnię lub garnek pokrywką i duś warzywa od czasu do czasu mieszając, aż te zrobią się miękkie. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty możesz dodać nieco wody. Mój kalafior dusił się około 12 minut.
- Curry podawaj z ugotowanym ryżem i dodatkiem świeżej kolendry. Ja do swojego dodałam jeszcze pokrojoną lekko pikantną papryczkę chilli dla smaku i koloru.
SMACZNEGO!








2 comments
Cześć, Ile tych goździków powinno się dać? Pozdrawiam
Tak jak w przepisie 2.