To ciasto to wspomnienie z dzieciństwa, choć raczej nie z mojego domu rodzinnego a z imienin u ciotek, przyjęć urodzinowych czy komunii. Zawsze smakowało ale poszło w zapomnienie.
Dziś przywracam wspomnienia o karpatce, wspomnienia pyszne, delikatne, kremowe. Proste ciasto parzone i przepyszny mleczny krem, taki jest sekret tego ciasta. Wymaga tylko czasu, które niestety nie da się skrócić.
Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
– ciasto kruche z rabarbarem
– najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
– tort czekoladowy z owocami
– szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– prosta szarlotka
– blok czekoladowy
– Ciasto 3 BIT
– najlepsze ciasto marchewkowe
Karpatka
PRZYGOTOWANIE: 2h + 4 h chłodzenia ciasta
SKŁADNIKI CIASTO:
– 4 jajka rozmiar L
– 165 g mąki pszennej
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 ml wody
– 125 g masła
SKŁADNIKI KREM:
– 750 ml mleka
– 250 g miękkiego masła
– 4 żółtka
– 110 g cukru
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 łyżka cukru pudru
– 1 łyżka soku z cytryny
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- CIASTO: Do garnka dodaj masło i wlej wodę. Podgrzewaj aż masło całkowicie rozpuści się w wodzie. Kiedy wszystko będzie gorące i płynne dodaj mąkę i zmniejsz ogień. Wymieszaj mąkę z płynem aż stworzy się jednolite, lekko błyszczące ciasto. Podgrzewaj ta jeszcze około 3-4 minut aż konsystencja będzie jednolita, bez grudek.
- Ciasto przełóż do misy miksera i pozostaw do przestygnięcia. Następnie dodawaj po 1 jajku miksując końcówką pośrednią, do ciast o lżejszej konsystencji. Dodaj też proszek do pieczenia.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 st C (termoobieg) oraz przygotuj foremkę wielkości 25×30 cm lub zbliżoną. To klasyczna większa forma do ciast 🙂
- Przygotuj 2 arkusze papieru do pieczenia. Aby ułatwić sobie pracę nie wkładaj ich od razu do foremki tylko na luźny arkusz leżący na blacie wyłóż połowę ciasta i za pomocą nożyka do masła lub silikonowej łopatki rozprowadź ciasto mniej więcej na długość i szerokość formy. Następnie chwyć boki papieru do pieczenia i przełóż go do formy. W razie potrzeby wyrównaj ciasto.
- Blat piecz przez 26-27 minut i powtórz czynność z drugą porcją ciasta i blatem.
- KREM: Z podanej porcji mleka odlej pół szklanki i wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, 4 żółtkami jaj. Mieszaj aż pozbędziesz się grudek a mąka ziemniaczana przestanie osiadać na dnie.
- Do większej porcji mleka dodaj cukier i ekstrakt waniliowy i zagotuj w garnuszku. Kiedy mleko zacznie się gotować dodaj mieszankę, którą przygotowałeś (zamieszaj pod koniec aby mąka ziemniaczana nie osiadła na dnie). Kiedy dodasz mieszankę do garnka koniecznie zmniejsz ogień i gotuj już tylko minutę, cały czas mieszając najlepiej ruzgą. Budyń ostaw do wystygnięcia.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Powinno to zajać 5-7 minut. Wtedy dodawaj stopniowo do masy wystudzony budyń, ale nie cały a po łyżce cały czas miksując. Wraz z ostatnią porcją dodaj jeszcze sok z cytryny i zmiksuj na gładką masę.
- Do formy włóż jeden z blatów, najlepiej na papierze do pieczenia, na którym się piekł. Na blacie rozłóż cały krem i przykryj go drugim blatem. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 4h.
- Po wyjęciu oprósz karpatkę cukrem pudrem, krój i podawaj.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł