Sernik piernikowy

Ten przepis dedykuję wielbicielom obydwu ciast, ma bowiem formę i konsystencję sernika, ale lekko piernikowy smak z dodatkiem pysznej żurawiny. Skomponowałam go na święta, próba wyszła bardzo udana, więc przepis polecam do przygotowania w Waszych domach. Sernik został upieczony w kąpieli wodnej, dzięki temu sernik jest jeszcze bardziej delikatny niż pieczony tradycyjnie, oraz bardziej równy. I co najważniejsze, sam proces przygotowania jest bardzo prosty.

Żurawiny które dodałam do środka namoczyłam wcześniej w alkoholu. To oczywiście daje dodatkowy smak ciastu. Do namoczenia nadaje się doskonale rum, ale tym razem zdecydowałam się na whisky. Jeśli nie lubisz whisky nie obawiaj się, nie jest ona bardzo wyczuwalna (też nie jestem wielką fanką tego alkoholu).

Zapraszam do innych słodkich przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka:
szybki przepis na piernik
piernikowe muffiny
ciasteczka brownie
podstawowy przepis na pierniczki
ciasteczka migdałowe
ciasteczka z melasą
wafle z kajmakiem
kruche ciasteczka świąteczne
ciasto makowe na biszkopcie
sernik z kajmakiem

Przygotowanie: 60 minut + chłodzenie

Składniki:

– 160 g ciastek zbożowych żurawinowych
– 60 g roztopionego masła
– 500 g twarogu zmielonego do sernika
– 250 ml śmietany kremówki 36%
– 3 duże jajka
– 2 łyżki płynnego miodu
– 4 łyżki cukru drobnego do wypieków
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka domowej przyprawy do piernika (możecie użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdźcie w składzie czy nie ma w niej mąki lub cukru)
– 1/3 szklanki suszonej żurawiny i alkohol do jej namoczenia

Przygotowanie:

  1. Zacznij od namoczenia żurawiny w alkoholu. Zalej żurawinę whisky lub rumem i zostaw do napęcznienia w czasie przygotowywania ciasta. Nastaw piekarnik na 160 st.
  2. Okrągłą tortownicę z odczepianym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz opaski. Odetnij nadmiar papieru na zewnątrz.
  3. Masło rozpuść w rondelku. Do benedera włóż ciastka i blenduj je na pył, dodaj masło i krótki blenduj aby uzyskać formę mokrego piasku. Masą ciastkową wyłóż dno tortownicy, dociśnij tworząc równomierny spód. Foremkę owiń szczelnie od zewnątrz folią aluminiową, co będzie niezbędne do pieczenia w kąpieli wodnej. Na czas przygotowania masy serowej wstaw spód do lodówki.
  4. Do miski włóż ser, śmietankę, miód, cukier, jaja i mąkę. Całość wymieszaj ręcznie łyżką lub łopatką, aż wszystkie składniki się połączą. Nie należy zbyt długo mieszać/miksować sernika, bo zbyt długie napowietrzanie go powoduje że sernik zbyt dużo wyrośnie a później opadnie.
  5. Wyjmij formę z przygotowanym spodem z lodówki. Do masy serowej dorzuć jeszcze namoczoną żurawinę, odsączoną z alkoholu. Dwoma ruchami zamieszaj i wlej masę serową do formy. Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika do większej formy lub głębokiej blachy. Następnie wlej do dużej formy/blachy wodę, tak aby forma z sernikiem do 2/3 wysokości miała wodę.
  6. Piecz sernik przez 50-55 minut. po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika, i odstaw go go ostygnięcia. Po ostygnięciu wstaw sernik do lodówki najlepiej na 12-24h. Najlepiej więc sernik upiec dnia poprzedniego.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Sernik piernikowy
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Lucyna

    Opublikowane 18/12/2017

    Odpowiedz

    Czy moge zapyac o rozmiar blachy? Dzieki. Wyglada wysmienicie wiec chialabym upiec na swieta.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 19/12/2017

      Zwykle piekę w tortownicy o przekroju 21 cm, ale może być ciut mniejsza lub większa, wtedy sernik będzie odrobinę niższy lub wyższy 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Szybki piernik – najlepszy

Kiedy podczas planowania menu świątecznego przypomnicie sobie o pieczeniu piernika, a na ten dojrzewający nie będzie już czasu, skorzystajcie właśnie...

Zamknij