To danie być może wymaga czasu w przygotowaniu, ale właściwie robi się samo. Wystarczy piekarnik, specjalne naczynie i macie chwilę czasu na dobrą książkę 🙂
Przygotowanie:3 godziny
Ilość porcji: 10 porcji
Składniki:
– ok 500-600 g jagnięciny pokrojonej w kostkę
– 2 łyżki oliwy
– 2 średnie cebule
– ząbek czosnku
– 1 szklanka bulionu warzywnego (domowego)
– 250 ml przecieru pomidorowego (rzadszy w kartonie)
– 2 łyżki rodzynek
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 duża cukinia pokrojona w kostkę
– 2 łyżeczki sproszkowanego kuminu
– 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
– 1 łyżeczka kurkumy
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– garść posiekanej natki pietruszki
– 1 jogurt grecki
Przygotowanie:
Mięso pokrójcie w 2-3 centymetrowe cząstki (kostkę). Przygotujcie marynatę: wymieszajcie oliwę z przyprawami: kuminem, kolendrą, kurkumą, cynamonem, słodką i ostrą papryką. Wymieszajcie mięso z marynatą a następnie przyjryjcie je szczelnie folią i na min 2 godziny wstawcie do lodówki.
Cebule pokrójcie w piórka zgrubnie w piórka, czosnek drobno posiekajcie. Do naczynia w którym będzie przygotowywany tagine wlać łyżkę oliwy i partiami obsmażać mięso – to spowoduje że w mięsie zamkną się pory i nie zacznie się dusić a będzie pięknie obsmażone. cNatępinie na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać do garnka obsmażone mięso, wlać bulion warzywny i przecier pomidorowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170st C i dusić do miękkości mięsa ok 2,5 – 3 h. Następnie wyjąć i dodać ciecierzycę odsączoną z zalewy, cukinię pokrojoną w kostkę, rodzynki i odrobinę pieprzu. Dusić jeszcze ok 20-30 minut..
Przed podaniem należy posypać pietruszką i na wierz położyć odrobinę jogurtu greckiego.
Proponuję podawać z kaszą kuskus, wymieszaną z garścią posiekanej natki pietruszki i zieloną papryką bardzo drobno pokrojoną.
SMACZNEGO!
UWAGA: Tagin powinno przygotowywać się w specjalnym naczyniu z tzw kominem. Ja wykorzystałam mój gliniany garnek do dań staropolskich. Nadaje się także doskonale!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
2 comments
ależ to pysznie wygląda. chyba się skuszę i zrobię sama. A można jagnięcinę zastąpić innym mięsem?
Uwielbiam jagnięcinę. Taka wolno duszona z przyprawami musi być super smaczna.