To idealny sposób na przygotowanie bardzo delikatnej i bardzo soczystej polędwiczki wieprzowej. Dodacie do niej sporo przypraw, a sposób przygotowania jest naprawdę łatwy i przyjemn 🙂 Do tego rodzaju mięsa idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane lub kasze, które wchłoną powstały sos. Jeśli jeszcze nie macie swojego przepisu na puree, zobaczcie jak zrobić klasyczne puree ziemniaczane.

Jeśli szukacie innych ciekawych przepisów na obiad polecam Wam kilka moich ulubionych z mięsem:
– gratin ziemniaczane
– polędwiczki w kurkami
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik z winie
– żeberka barbecue
– cordon bleu z kurczaka
– kotlet schabowy
– pulled pork
– gulasz z wołowiny w piwie
– kurczak na butelce piwa
– gicz cielęca w warzywach
– placek po węgiersku
– młoda kapusta
Przygotowanie: 35 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 1 większa lub dwie mniejsze polędwiczki wieprzowe
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki zimnego masła
– po 1 łyżce przypraw: chilli w proszku, czosnek granulowany
– po 1 łyżeczce przypraw: sól, cebula w proszku, wędzona papryka
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– po 1 łyżce świeżych listków bazylii i świeżego oregano (ewentualnie tymianku)
Przygotowanie:
- Piekarni rozgrzej do 190 st C.
- Polędwiczkę umyj i osusz. Wymiesza je sobą suche zioła (świeże zostaw na później). Polędwiczkę natrzyj powstałą mieszanką przypraw i odstaw na chwilę.
- W tym czasie rozgrzej patelnię z olejem i podsmaż polędwiczkę tak aby zamknęła się z każdej strony i nabrała złotego koloru. Smażenie powinno odbywać się w wysokiej temperaturze.
- Następnie na gorącej blasze (rozgrzej ją z piekarnikiem) połóż 1 lub 2 kawałki folii aluminiowej (po sporym kawałku na polędwiczkę). Połóż na folii podsmażoną polędwiczkę, na niej masło (pokrój na mniejsze kawałki i drobno posiekane świeże zioła. Zawiń folię szczelnie i wstaw polędwiczkę do piekarnika.
- Piecz polędwiczkę od 15 do 25 minut w zależności od jej wielkości, grubości i pożądanego stopnia upieczenia. Moja średnia polędwiczka potrzebowała dokładnie 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw polędwiczkę, lekko poluzuj folę aluminiową tylko tyle aby uszła para z pakunku i pozostaw na 5-10 minut.
- Po czasie kiedy mięso odpocznie pokrój je na kawałki i podawaj z nagromadzonym na dnie folii sosem maślanym.
SMACZNEGO!


- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł






2 comments
Wyszło przepyszne. Moja polędwiczka (średnia) potrzebowała więcej niż 20 min. Tak 25 było idealnie.
Przepis super, ale piekłabym bardziej w papierze do pieczeni niż w folii aluminiowej.