Moja każda podróż do Włoch kończy się jednym, mnóstwem nowych inspiracji na nowe włoskie dania, które pojawią się w mojej kuchni i którymi później dzielę się z Wami na blogu. Nieważne drogi czytelniku czy odwiedzasz mój blog od 11 lat czy od całkiem niedawna, na pewno udało Ci się już odkryć, że włoskie smaki goszczą tu często, a mnogość przepisów na pizzę, dania z makaronem czy gnocchi przyciąga tu stale wielu z Was. Dlatego jak marka Wawrzyniec poprosiła abym wspólnie z nimi przygotowała dla Was nowe przepisy inspirowane podróżami, od razu zaproponowałam włoską kuchnię. Bo przecież to są dokładnie te smaki – grillowany bakłażan, cukinia, pasty z warzyw podawane na chrupiącej bruscheccie lub jako dodatek do deski włoskich antipasti. Dziś zatem zabieram Was w podróż do Włoch i zapraszam na trzy super przepisy na bruchettę z grillowanym bakłażanem i pomidorami, deskę włoskich antipasti oraz lasagne z grillowanymi warzywami.
Kuchnia włoska – ogrom inspiracji na ciekawe dania
Kuchnia włoska to nie tylko makaron i pizza, najbardziej rozpoznawalne na świecie dania tego rejonu, ale także ogromny wybór antipasti czyli przystawek, które jemy przed zupą lub makaronem. Tak przed makaronem, bo ten uznawany jest przez Włochów jako pierwsze danie, podane przed daniem głównym.
Kuchnia włoska to przede wszystkim dobrej jakości sezonowe składniki i prostota. Dlatego pojawia się tu mnóstwo lokalnych warzyw takich jak świeże pomidory, cukinia, bakłażany, karczochy a do tego świeże zioła i sery. Często wystarczy kilka podstawowych składników aby przygotować najlepsze danie, to właśnie filozofia włoskiego gotowania.
Warzywne pasty Wawrzyniec są tu idealnym dodatkiem smakowym. Dobrej jakości kompozycje świeżych warzyw i przypraw mogą być podawane zarówno na zimno jako pasta kanapkowa czy dip do warzyw i serów, ale także jako dodatek do dań ciepłych. Wykorzystywałam tym razem jedną z past do przygotowania mojej lasagne z warzywami. Wcześniej natomiast używałam ich jako bazy do sosu do makaronu lub jako nadzienia do pysznych warzywnych pierogów. Te pasty stwarzają naprawdę ogrom możliwości.
Zajrzyjcie na stronę past Wawrzyniec aby zapoznać się ze sakami, które znajdziecie w sklepach. Jest naprawdę ogromny wybór, a co najważniejsze wszystkie mają bardzo dobre składy i są niesamowicie smaczne.
Mam nadzieję, że ten wpis będzie dla Was doskonałą inspiracją do samodzielnego poszukiwania włoskich smaków z pastami Wawrzyniec!
BRUSCHETTA Z BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI
Przygotowanie: 10 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– kromki pieczywa typu bruschetta
– pasta Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem
– kilka plastrów świeżego bakłażana
– oliwa z oliwek
– kilka plastrów pomidora
– listki bazylii do podania
– tarty parmezan do podania
Przygotowanie:
- Plastry bakłażana posól i nasmaruj oliwą z oliwek. Grillu je na patelni grillowej lub grillu (super sprawdza się domowy grill elektryczny) przez kilka minut z każdej strony, aż robią się miękkie.
- Kromki pieczywa nasmaruj lub skrop oliwą z oliwek i wrzuć do piekarnika, na patelnię grillową lub na grilla aż zrobią się chrupiące i nabiorą kolorów.
- Kromki pieczywa posmaruj pastą Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem. Na każdej z kromek połóż plastry bakłażana, plastry pomidora i kilka listków świeżej bazylii. Całość możesz jeszcze skropić dobrej jakości oliwą z oliwek i posypać odrobiną parmezanu.
Smacznego!
TALERZ WŁOSKICH ANTIPASTI
Przygotowanie: 10 minut
Składniki:
– kromki pieczywa typu bruchetta lub focaccia
– dobrej jakości włoskie wędliny: salami, szynka wołowa, mortadela, szynka parmeńska, inne
– twarde sery: parmezan, ser kozi, inne
– świeże warzywa: kolorowe papryki, marchewki, inne warzywa pokrojone w słupki
– pasty Wawrzyniec: z ciecierzycą pieprzem i czarnuszką, z grillowaną cukinią i curry, hummus z pestkami dyni i słonecznika
Przygotowanie:
- Na dużej desce, tacy lub na talerzu połóż naprzemiennie wszystkie składniki tworząc piękną kompozycję.
- Pasty Wawrzyniec możesz podać bezpośrednio w słoiczku lub przełożyć je do mniejszych dekoracyjnych miseczek. Podawaj!
Smacznego!
LASAGNE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI
Ilość porcji: 5-6
Przygotowanie: 1 godzina 20 minut
Składniki:
– płaty do lasagne
– 150-200 g mozzarelli do posypania
– listki bazylii do podania
– 1 łyżka masła
Składniki warzywa grillowane
– 2 bakłażany
– 2 cukinie
– 3 kolorowe papryki
– 2-3 pomidory
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
– 2 słoiczki pasty Wawrzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami
Składniki sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– półtorej szklanki mleka
– 2 żółtka
– odrobina gałki muszkatołowej
– łyżeczka soku z cytryny
*Podana w przepisie ilość składników dotyczy dużej foremki około 18 x 22 cm. Jeśli chcesz zrobić lasagne w keksówce zrób ją z połowy podanych składników.
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od przygotowania beszamelu: W garnuszku rozpuść masło i dodaj mąkę. Starannie połącz ją używając do tego trzepaczki i uważając aby się nie przypaliło. Dodaj szklankę mleka i podgrzewaj cały czas mieszając. W misce roztrzep 2 żółtka i pozostałe pół szklanki mleka. Kiedy sos w garnuszku zacznie gęstnieć wlej żółtka z mlekiem i gotuj dalej. Gotuj dopóki sos beszamelowy zgęstnieje, wtedy wyłącz kuchenkę i odstaw go do przestygnięcia.
- Na patelni grillowej lub na grillu przygotuj wcześniej wszystkie warzywa poza pomidorem. Pokrój je wcześniej w plastry i nasmaruj oliwą z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem.
- Naczynie (18 x 22 cm lub podobne) posmaruj masłem. Na spód połóż płaty makaronu do lasagne, polej cienką warstwą sosu beszamelowego a następnie wyłóż połowę grillowanych warzyw. Na warzywa włóż podaną porcję pasty Wawrzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami. Następnie połóż kolejne piętro płatów makaronowych, sos beszamelowy i resztę grillowanych warzyw. Na wierch połóż jeszcze płaty makaronu, dodaj porcję sosu beszamelowego i połowę porcji sera. Powinna Ci zostać jeszcze jedna nieduża porcja beszamelu, zachowaj ją, przyda się za kilka chwil.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piecz 15 min. Wyjmij, posmaruj resztką sosu beszamelowego i pozostałym serem, a następnie ponownie włóż do piekarnika na ostatnie 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko wystudź, krój i podawaj z listkami bazylii.
SMACZNEGO!
*Przepis powstał we współpracy z marką Wawrzyniec