Przepyszna sałatka z cukinii i innych warzyw do słoików, która będzie idealna na zimę. Możesz ją też zrobić z ogórków, a do środka dodać także marchewkę, więcej kolorowych papryk czy więcej cebuli. Ten mój przepis jest tylko bazą, to Ty zdecydujesz, jak wyjdzie Twoja sałatka.
Ważne, aby cukinia oddała nadmiar wody, jaki ma w sobie, dlatego należy ją wcześniej posolić i odczekać od 2 do 3 h, aby sól zmiękczyła plasterki i spowodowała, że woda zbierze się na dnie naczynia. Ja na sam koniec po odlaniu wody jeszcze lekko uciskam cukinię, aby wody wypłynęło jeszcze więcej.
Do cukinii i warzyw przygotuj octową, lekko słodką zalewę. Idealnie podkręci smak. Ja do zalewy dodaję jeszcze nieco gorczycy lub ziaren kolendry, obie wersje są super!
Polecam Wam także inne moje przepisy:
Cebula marynowana
Konfitowany czosnek – pieczony czosnek w oliwie
Syrop z cebuli i czosnku na odporność
Kiszone pomidory
Kiszone rzodkiewki
Ogórki z chilli
Ogórki kiszone domowy przepis
Smalec tradycyjny
SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ
Przygotowanie: 4 h
Słoiki: 6-8 słoików, w zależności od ich wielkości
Składniki:
– 2 kg cukinii (lepsze będą mniejsze)
– 1/2 kg papryki (np. czerwonej)
– 3-4 cebule
– 3 marchewki
– 2 łyżki soli
– 2 l wody
– 500 ml octu
– 160 g cukru
– 1 łyżka ziaren gorczycy, kolendry lub pół na pół
Przygotowanie:
- Cukinie umyj i pokrój w cienkie plasterki nożem lub na mandolinie. Przełóż cukinię do sporej miski, dodaj sól i wymieszaj. Odstaw cukinię na 2-3 h aż puści sok i zmięknie. W tym czasie kilka razy wymieszaj cukinię, aby sól pokryła wszystko, a cukinia puściła wodę z każdego plasterka.
- W tym czasie obierz marchewki i pokrój w cienkie plasterki, pokrój też cebulę w piórka oraz paprykę w paseczki.
- Po 2-3 h przełóż cukinię na sito i odciśnij. Przełóż wszystkie warzywa do jednej bardzo dużej miski lub garnka i wymieszaj.
- Do garnka dodaj wodę, ocet, cukier i ziarna gorczycy lub kolendry. Zagotuj zalewę.
- Warzywa nakladaj do czystych, wyparzonych słoików, zostawiając 2-3 cm od góry. Słoiki wypełniaj gorącą zalewą i od razu zamykaj pokrywką.
- PASTERYZOWANIE: Duży garnek wyłóż bawełnianą ściereczką, wstaw do niego słoiki tak, aby się nie stykały. Dopełnij garnek wodą do 3/5 wysokości słoików i zacznij gotowanie. Jak doprowadzisz wodę do wrzenia, to gotuj jeszcze przez 20 minut. Ja dla pewności po wyjęciu z wody stawiam słoiki jeszcze pokrętką do dołu, aby pasteryzacja była na 100%.
SMACZNEGO!