Do każdego domowego mazurka dodawałam zawsze konfitury jako spodnią warstwę pod główny krem. Ten element jest dla mnie wręcz obowiązkowy przy domowym pysznym mazurku, a słodki lub kwaśny smak konfitur zawsze idealnie przełamuje chrupiące ciasto i smaczne wypełnienie, niezależnie od tego, na jakie się zdecydujemy.
Dziś zrobiłam dla Was coś wyjątkowego! W tym przepisie na mazurek wielkanocny w kształcie króliczej głowy pokazuję, że pomysłowe wypieki nie są takie trudne! Koniecznie wykorzystaj ten patent na piękne wielkanocne ciasto. Ja przygotowałam królika z kremem na bazie bitej śmietany. Ale równie dobrze możesz do niego przygotować krem cytrynowy, pistacjowy czy krówkowy. Pamiętaj tylko, aby pod spodem znalazły się pyszne konfitury!
Przepis ten powstał we współpracy z marą pysznych francuskich konfitur Bonne Maman. Historia Bonne Maman rozpoczęła się w 1971 roku w małej francuskiej miejscowości Biars-sur-Cère. To tam powstały najpopularniejsze dziś we Francji konfitury. Ich znakiem szczególnym jest słoik z zakrętką w czerwono – białą kratę i etykietą z odręcznym pismem.
Dla Was tak samo jak i dla mnie ważny jest skład produktów! W ich konfiturach znajdziecie jedynie owoce, cukier trzcinowy, sok z cytryny i naturalne pektyny. Są one wolne od GMO, syropu glukozowo-fruktozowego i zbędnych dodatków czy ulepszaczy.
MAZUREK WIELKANOCNY KRÓLIK
Przygotowanie: 1 h 30 minut
Składniki:
– 500 g mąki pszennej + dodatkowa do podsypywania blatu
– 250 g zimnego masła
– 1 jajko rozmiar M
– 180 g cukru pudru + 2-3 łyżki do kremu
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
– 4 łyżki wody
– 4-5 łyżek konfitury malinowej Bonne Maman + dodatkowa do ozdobienia mazurka
– 250 g mascarpone
– 200 g śmietany 36%
– do ozdoby: świeże owoce (maliny, borówki, inne), czekoladowe ozdoby w kształcie jajek, inne
Przygotowanie:
- Do miski wsyp wszystkie składniki na ciasto: mąkę, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, 1 jajko w całości, cukier puder (180 g), ekstrakt z wanilii i wodę. Ciasto zagniataj dłońmi, aż zrobi się jednolita zwarta kula. Ciasto włóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw na 20-30 minut do lodówki.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
- Przygotuj formę do wykroju królika. Możesz wykorzystać do niej karton lub na przykład papier do pieczenia. Ważne, aby wykrój nie był większy niż Twoja blaszka do pieczenia.
- Głowę królika z wycięciem najlepiej przygotować cyrklem, lub jeśli go nie posiadasz, to wykorzystaj do tego dwa talerzyki, różnej wielkości. Przyłóż je do kartonu lub papieru do pieczenia i obrysuj ołówkiem, lub długopisem. Z uszami musisz poradzić sobie już samodzielnie, wyznaczając dwa punkty, czyli czubki uszu, w identycznej odległości od środka okręgu. Narysuj królikowi uszy o takim samym kształcie.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj najlepiej już na papierze do pieczenia, który położysz później na blaszce. Postaraj się od razu rozwałkować je tak, aby najłatwiej było z niego wyciąć kształt królika.
- Na cieście połóż swój wzór i teraz już za pomocą ostrego nożyka lub podobnego sprzętu wycinaj kształt.
- Z reszty ciasta przygotuj jeszcze cienkie wałeczki, które wykorzystasz do stworzenia obrzeża. Wałeczki układaj wydłuż wszystkich krawędzi i lekko dociskaj na przykład tępą częścią noża. Dociskaj lekko w małych odstępach, przy okazji tworząc na bokach piękny wzór. Resztę ciasta możesz wykorzystać do zrobienia innego, małego mazurka.
- Mazurka nakłuwaj widelcem na całej powierzchni spodu.
- Mazurka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
- Po upieczeniu dokładnie wystudź spód. Przy zdejmowaniu go z blaszki bardzo uważaj. Najlepiej przełożyć go od razu na docelową formę do podawania, zdejmując go razem z papierem do pieczenia i delikatnie zsuwając ciasto z niego.
- W tym czasie przygotuj krem. W misie miksera zmiksuj śmietanę 36% oraz 2-3 łyżki cukru. Jak śmietanka stanie się sztywna, dodaj mascarpone i zmiksuj już tylko chwilę, do uzyskania jednolitego kremu. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką. Jeśli go nie posiadasz, możesz go zastąpić woreczkiem na mrożonki (jest zrobiony z grubszej folii) z odciętym rogiem.
- Po przestudzeniu spodu nasmaruj mazurek konfiturą malinową Bonne Maman. Konfitura jest dla mnie obowiązkowym elementem każdego domowego mazurka.
- Teraz za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiaj mazurek kremem z bitą śmietaną. Możesz nakładać małe porcje kremu jak u mnie lub znacznie większe przy użyciu szerszej końcówki. Wybór należy do Ciebie.
- Po ułożeniu kremu do drugiego rękawa cukierniczego z mniejszą końcówką włóż 1-1,5 łyżki konfitury malinowej. Ozdabiaj konfiturą niektóre przestrzenie między porcjami kremu, tak aby stworzyć ciekawy wzór
- Na całym mazurku lub tylko na części jak u mnie układaj ozdoby: czekoladowe mini jajka, świeże maliny, borówki, a nawet listki świeżej mięty. Tak przygotowanego mazurka wstaw do lodówki, aby się nieco schłodził. Dla ładniejszego efektu możesz posypać owoce odrobiną cukru pudru. Podawaj!
* Przepis powstał we współpracy z marką Bonne Maman