To jedna z bardziej klasycznych babek wielkanocnych, o pysznym maślanym smaku. Możesz zrobić to ciasto w wersji klasycznej, uzyskując babkę piaskową. Ale dodanie do niej kremu pistacjowego przenosi babkę na inny poziom. Naprawdę warto!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Zapraszam Was także na przepisy na ciasta na Wielkanoc:
Babka majonezowa
Mazurek chałwowy
Mazurek wielkanocny królik
Wilgotna babka drożdżowa
Babka pomarańczowa
Mazurek kajmakowy
Babka czekoladowa z prosseco
Babka z mlekiem skondensowanym
Babka drożdżowa z żurawiną
Prosta babka czekoladowa
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/03/wielkanoc.png)
PRZEPISY NA WIELKANOC
BABKA PIASKOWA
Przygotowanie: 60 minut
Składniki:
– 4 jajka
– 150 g mąki pszennej
– 75 g mąki ziemniaczanej
– 200 g masła
– 180 g cukru
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
– 3 łyżki pasty pistacjowej
Do ozdoby: posiekane pistacje
Składniki lukier:
– 3 łyżki soku z cytryny
– 10 łyżek cukru pudru
– 2-3 łyżki pasty pistacjowej
Przygotowanie:
- Rozpuść masło i odstaw do przestygnięcia.
- Cukier i jajka ubij na bardzo puszystą masę. Do ubitych jajek dodaj przesiane mąki pszenną i ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie zmiksuj, a na koniec dolej ekstrakt waniliowy i jeszcze lekko ciepłe rozpuszczone masło. Masło dolewaj partiami po 2-3 łyżki i miksuj, aby ciasto nie straciło puszystości, a tłusz połączył się z pozostałymi składnikami.
- Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, choć w przypadku foremek silikonowych nie musisz dodawać właściwie nic.
- Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180º C. Piecz babkę przez około 40 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu trzymaj babkę w formie, w której się piekła przez kolejne 15 minut, następnie wyjmij i wystudź na kratce.
- Przygotuj lukier, mieszając ze sobą wszystkie składniki, do momentu pozbycia się wszystkich grudek. Lukrem oblej babkę i od razu posyp posiekanymi pistacjami. Odstaw do zastygnięcia lukru.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2024/03/babkapistacjowa-8-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2024/03/babkapistacjowa-6-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2024/03/babkapistacjowa-2-768x1024.jpg)
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2024/03/babkapistacjowa-8.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)