Kochacie mrożoną kawę tak jak ja? Dzięki współpracy reklamowej z producentem ekspresu do kawy De’Longhi Eletta Explore mam okazję przygotować dla Was kilka fantastycznych i bardzo prostych przepisów na domową kawę mrożoną, oraz poznać ten fantastyczny i wyróżniający się spośród ekspresów na rynku sprzęt.
EKSPRES DO KAW ZIMNYCH – CZYM SIĘ WYRÓŻNIA?
Ekspres De’Longhi Eletta Explore to przede wszystkim dwa systemy: LatteCrema Hot i LatteCrema Cold, zapewniający doskonałą kawę ciepłą i zimną, o imponującym wyglądzie i smaku tak jak z Twojej ulubionej kawiarni. Szczegółowy opis tego ekspresu znajdziesz na stronie www De’Longhi, a ja dziś skupię się na jego najciekawszych wyróżnikach oraz na kawach na zimno, w których się zakochałam!
Co znajdziesz w tym ekspresie:
- Bardzo łatwe obrazkowe menu, które bardzo ułatwia zrobienie takiej kawy, na jaką aktualnie masz ochotę.
- Profile użytkowników – każdy z domowników może ustawić sobie swój indywidualny profil nazwany swoim imieniem, dzięki któremu zapamięta sobie ulubione napoje, sposób parzenia czy moc. Przełączenie profilu następuje jednym kliknięciem.
- Mnóstwo zapamiętanych gotowych napojów kawowych i nie tylko. Wystarczy, że wybierzesz rodzaj kawy, wielkość, moc i ekspres przeprowadzi Cię dalej przez jej zaparzenie. Jeśli kawa wymaga mleka, to poprosi o podłączenie karafki na zimne lub ciepłe mleko, przestawienia go na odpowiedni rodzaj spieniania pianki. Przy zimnych napojach powie Ci nawet, ile kostek lodu powinieneś dodać do szklanki, zanim zaczniesz przygotowywać kawę.
- Ekspres do kawy De’Longhi Eletta Explore to także dodatkowe opcje przygotowania kawy na wynos do Twojego ulubionego kubka. Specjalna klapka w dolnej tacce umożliwiająca postawienie naprawdę wysokiego kubka, możliwość dowolnej konfiguracji kawy. Teraz pyszną kawą na ciepło lub zimno możesz delektować się także poza domem.
- Dodatkowe elementy, które są według mnie równie istotne to: wygodny i bardzo duży pojemnik na kawę ziarnistą, wygodny i duży pojemnik na wodę wyciągany od przodu, co bardzo ułatwia jego obsługiwanie kiedy ekspres stoi pod górnymi szafkami w kuchni. Ekspres wykonany jest z najwyższej jakości materiałów, co niezwykle ułatwia czyszczenie i zapewnia piękny wygląd. Posiada też takie elementy jak dodatkowy filtr do wody, co w sytuacji gorszej jakości wody w domu będzie niezwykle istotne
POLECANE PRZEPISY NA KAWĘ MROŻONĄ – TOP 5
Poza podstawowymi kawami, na które przepisy są już w menu ekspresu więcej pomysłów na kawy na ciepło i zimno znajdziecie dodatkowo w aplikacji Eletta Explore Coffee Link.
Poniżej mam dla Ciebie 5 podstawowych przepisów na mrożone kawy, oraz bardzo prosty przepis na czekoladowy syrop do kawy. Jeśli lubisz kawy słodkie, do każdej z propozycji możesz dodać dowolny syrop, bitą śmietanę lub cukier. Zachęcam Cię też do wypróbowania przygotowania kawy z roślinnymi wersjami mleka. Ja, mimo iż jestem tradycjonalistką i spożywam klasyczne mleko, to często sięgam po napoje roślinne, aby wzbogacić smak mojej kawy. Uwielbiam szczególnie napój „mleko” kokosowe, które daje bardzo ciekawą nutę kokosa, który jednak nie dominuje smaku kawy tak jak słodki syrop kokosowy. Spróbujcie sami!
JAK PRZYGOTOWAĆ MROŻONE ESPRESSO DOPPIO?
Składniki:
– kawa espresso doppio
– kostki lodu
opcjonalnie: cukier biały, brązowy lub kokosowy, syrop smakowy np. czekoladowy, na który przepis znajdziesz poniżej
Przygotowanie:
- Do szklanki dodaj kostki lodu.
- Z menu ekspresu De’Longhi wybierz kawy mrożone, a następnie podwójne espresso. Przygotuj kawę i dodaj do niej ulubione dodatki.
PRZEPIS NA MROŻONE CAPPUCCINO KOKOSOWE
Składniki:
– kawa
– mleko kokosowe (napój kokosowy dedykowany do kawy)
– kostki lodu
opcjonalnie: cukier biały, brązowy lub kokosowy, syrop smakowy np. czekoladowy, na który przepis znajdziesz poniżej
Przygotowanie:
- Do szklanki dodaj kostki lodu.
- Z menu ekspresu De’Longhi wybierz kawy mrożone, a następnie cappuccino.
- Do pojemnika na zimne mleko (z białą nakładką) wlej zimny napój kokosowy, przesuń opcję na większą piankę i rozpocznij robienie kawy.
- Kawę podawaj samą lub z ulubionymi dodatkami.
MROŻONA KAWA Z MLEKIEM? SPOSÓB SCHŁODZONE LATTE CYNAMONOWE
Składniki:
– kawa
– mleko 0,5% lub napój (mleko) migdałowy
– syrop cynamonowy
– kostki lodu
opcjonalnie: cukier biały, brązowy lub kokosowy, cynamon do posypania
Przygotowanie:
- Do szklanki dodaj kostki lodu.
- Z menu ekspresu De’Longhi wybierz kawy mrożone, a następnie latte.
- Do pojemnika na zimne mleko (z białą nakładką) wlej zimny napój migdałowy lub mleko odtłuszczone (takie zaleca producent), przesuń opcję na większą piankę i rozpocznij robienie kawy.
- Po przygotowaniu kawy wlej do szklanki 1-2 łyżeczki syropu cynamonowego.
- Kawę podawaj samą lub z ulubionymi dodatkami.
CAPUCCINO Z CZEKOLADĄ NA ZIMNO
Składniki:
– kawa
– mleko 0,5% lub inne mleko roślinne
– 3 kostki czekolady min 70%
– 1 łyżka śmietanki 30%
– kostki lodu
opcjonalnie: cukier biały, brązowy lub kokosowy,
Przygotowanie:
- W garnku na bardzo małym ogniu lub w misce w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem śmietanki.
- Gęstą czekoladą udekoruj ścianki wlewając ją łyżką od środka, i pozostawiając na chwilę, aby zastygła.
- Do szklanki dodaj kostki lodu.
- Z menu ekspresu De’Longhi wybierz kawy mrożone, a następnie cappuccino.
- Do pojemnika na zimne mleko (z białą nakładką) wlej zimny napój roślinny lub mleko odtłuszczone (takie zaleca producent), przesuń opcję na większą piankę i rozpocznij robienie kawy.
- Kawę podawaj samą lub z ulubionymi dodatkami.
MROŻONE CAPPUCCINO Z SYROPEM
CZEKOLADOWYM
Składniki:
– kawa
– mleko 0,5% lub napój roślinny
– syrop czekoladowy (przepis poniżej)
– kostki lodu
opcjonalnie: cukier biały, brązowy lub kokosowy, starta czekolada do posypania
Przygotowanie:
- Do szklanki dodaj kostki lodu.
- Z menu ekspresu De’Longhi wybierz kawy mrożone, a następnie cappuccino.
- Do pojemnika na zimne mleko (z białą nakładką) wlej zimny napój roślinny lub mleko odtłuszczone (takie zaleca producent), przesuń opcję na większą piankę i rozpocznij robienie kawy.
- Po przygotowaniu kawy wlej do szklanki 1-2 łyżeczki syropu czekoladowego lub więcej, jeśli lubisz słodką kawę.
- Kawę podawaj posypaną tartą czekoladą.
DOMOWY SYROP CZEKOLADOWY – DO KAWY LUB LODÓW
Składniki:
– 2/3 szklanki cukru
– 2/3 szklanki wody
– 1/2 szklanki ciemnego kakao
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Do garnka dodaj cukier, wodę i kakao.
- Gotuj przez 10-15 minut aż całość się zagotuje i nieco zgęstnieje. Mieszaj od czasu do czasu.
- Zestaw z kuchenki, dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Przelej syrop do buteleczki i wykorzystuj do swoich ulubionych kaw. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
* Wpis powstał we współpracy reklamowej z marką De’Longhi
1 comments
A bałam się, że jak mam ekspres to ciężko będzie zrobić dobrą, mrożoną kawę. Dziś więc będę robić z perfetto slim 🙂