/Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw./
Pieczarki to ulubione grzyby Polaków, głównie z uwagi na ich aromaty, ale przede wszystkim na ich dostępność przez cały rok! Polska jest unijnym potentatem ich produkcji. Uprawiane w dużych halach w ściśle kontrolowanych warunkach, zbierane ręcznie, tak właśnie wygląda wcześniejszy etap, nim pieczarka trafi do sklepu a później na nasz stół.
Mam dla Ciebie kilka naprawdę ciekawych faktów związanych z pieczarkami. Warto je przeczytać!
- Pieczarek nie trzeba obierać. Przed zjedzeniem należy je tylko przepłukać z pozostałości podłoża i osuszyć.
- Pieczarka doskonale nadaje się do zjadania na surowo. Jest pyszna w sałatkach.
- Pieczarka zawiera witaminę D2, podobną do D3 występującej w rybach czy maśle.
- Pieczarki brązowe są bardziej aromatyczne od odmiany białej i choć jeszcze rzadziej wykorzystywane idealnie podbiją smak Twojej zupy czy sosu.
- Duża odmiana pieczarki to portobello. Jest idealna do faszerowania, nadziewania czy duszenia w całości kapeluszy.
Przeczytajcie więcej o pieczarkach i innych warzywach na stronie kampanii Moc Polskich Warzyw: www.mocpolskichwarzyw.pl
TOSTY Z PIECZARKAMI
Przygotowanie: 25 minut
Porcje: 2 porcje
Składniki:
– 4-5 kromek dobrego pieczywa
– 15-20 małych białych lub brązowych pieczarek
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– olej rzepakowy do smażenia
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– po 1 jajku na każdy tost
– pół łyżeczki płatków chilli
– sól i pieprz
– listki świeżej bazylii lub koperku do podsypania i podania
PRZYGOTOWANIE:
- Pieczarki umyj i osusz. Pokrój pieczarki na cienkie plasterki, krój je razem z ogonkami. Ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju rzepakowego i dodaj masło. Wrzuć na patelnię pieczarki, dopraw solą i pieprzem i podsmażaj przez kilka minut, obracając je w połowie smażenia, kiedy zrobią się rumiane. 2 minuty przed końcem smażenia dodaj na patelnię plasterki czosnku i podsmaż je z pieczarkami.
- W tym samym czasie skrop pieczywo oliwą z oliwek z dwóch stron i podsmaż pieczywo na drugie patelni lub wykorzystaj do tego piekarnik, elektryczny grill lub opiekacz. Ważne, aby pieczywo zamienić na pysznie i chrupiące grzanki.
- Na kolejnej patelni rozgrzej olej i wbij jajka. Posól jaja, możesz też dodać odrobinę pieprzu. Podsmażaj do czasu kiedy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
- Czas na złożenie potrawy. Na talerzu połóż grzanki, dodaj na nie podsmażone pieczarki z czosnkiem, a następnie jajko sadzone. Całość posyp odrobiną płatków chilli, świeżo mielonym pieprzem i dodaj świeże zioła. Idealnie pasuje tu koperek czy małe listki bazylii. Podawaj od razu!
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.