Placki z kalafiora moja nowa miłość. Uwielbiam placki ziemniaczane, a jeśli Wy także to musicie usmażyć i te kalafiorowe. Są podobne do ziemniaczanych, z tą różnicą że mają dodatkowy kalafiorowy posmak. Ja podałam je z dymką oraz śmietaną, ale równie fantastycznie będzie pasował do nich łosoś czy sos gulaszowy. Lepiej smakują jednak na słono, dymka w środku raczej uniemożliwi podanie ich na słodko.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– przepis na placki ziemniaczane
– placki z gotowanych ziemniaków
– placki z gotowanych ziemniaków z fetą
– placki z ziemniaków i marchewki
– placki ziemniaczane z łososiem
– placuszki pełnoziarniste z jabłkami
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
– placki serowe z jabłkami
– sałatka z pieczonym kalafiorem
Przygotowanie: ok 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 300-350 g kalafiora
– 1 jajko
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 6-7 łyżek mąki pszennej
– sól, pieprz
– 1 cebula dymka razem ze szczypiorem
– śmietana do podania
– olej roślinny lub olej kokosowy do smażenia
- Kalafiora zetrzyjcie na tarce z grubszymi oczkami. Muszą być wyczuwalne kawałeczki kalafiora w cieście. Dymkę posiekajcie drobno. Połowę odłóżcie, będzie potrzebna do podania.
- Do kalafiora dodajcie jajko, obie mąki, posiekaną dymkę, po płaskiej łyżeczce soli oraz pieprzu.Wszystko wymieszajcie, a jeśli konsystencja będzie trochę zbyt klejąca dodajcie jeszcze nieco mąki pszennej.
- Na patelni rozgrzejcie olej. Nabierajcie łyżką porcję ciasta i kładźcie je na patelni, ugniatając z góry i formując paluszki. Smażcie z obu stron do zrumienienia.
- Podawajcie ze śmietaną, posypane dymką.
Smacznego!
I jeszcze zajrzyj do:
– kopytka ruskie
– pierogi ruskie
– kotlety ruskie





