/Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw./
Dziś skupimy się na wykorzystaniu polskich warzyw w jesienno-zimowej walce o naszą naturalną odporność. Nie ma lepszych pomocników w tej walce niż cebula i czosnek. Dlatego w tym przepisie połączyłam ich działanie i przygotowałam syrop, którego picie rekomendują lekarze. Przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka minut, a po upływie 24 h syrop będzie gotowy do spożywania.
Cebula, która stanowi podstawę tego przepisu to dobre źródło witamin z grupy B, a także witaminy C. Dostarcza nie tylko składników mineralnych, ale przede wszystkim związków o działaniu prozdrowotnym, w tym wspomagających odporność czy przyspieszającym gojenie się ran.
Cebula występuje w kilkuset odmianach. Poszczególne z nich różnią się wielkością, kształtem, intensywnością smaku czy kolorem. Wykorzystuję ją w mojej kuchni do dań mięsnych, rybnych czy wegetariańskich. Jest bazą wielu sosów, dodatkiem do zup czy gulaszy. Uwielbiam ją jeść na zimno, a plasterek pomidora na kanapce z dodatkiem odrobiny cebuli nabiera od razu innego smaku.
Czosnek galicyjski to polski produkt, który otrzymał prestiżowe unijne oznaczenie. Od sierpnia 2018 roku „czosnek galicyjski” stał się polskim produktem zarejestrowanym w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności.
W przypadku czosnku galicyjskiego jego nazwa związana jest z obszarem geograficznym dawnej Galicji, do którego część ziem polskich należała w latach 1774-1918 do zaboru austriackiego. Obecnie obszar geograficzny wytwarzania czosnku galicyjskiego to część województwa małopolskiego, precyzyjniej to gminy Słomniki i Radziemice oraz sołectwa w gminie Koniusza: Niegardów, Niegardów Kolonia, Piotrkowice Wielkie, Budziejowice i Muniaczkowice. Na tym obszarze musi się odbywać cały proces uprawy zbioru i suszenia tego produktu. Nazwa czosnek galicyjski może być używana dla odmian Harnaś i Arkus spełniających wymagane kryteria, produkowanych zgodnie z ustaloną metodyką oraz pochodzących z odpowiedniego obszaru.
Jak rozpoznać czosnek galicyjski? Ma on fioletowo-różowe lub fioletowe zabarwienie łuski okrywającej, a jego główki są duże (minimalna średnica to 50 mm) i kuliste. Liczbą ząbków w każdej główce jest stosunkowo niska, zwykle to 6-9 sztuk, przez co ząbki także mają dużą wielkość. Czosnek galicyjski charakteryzuje się wysoką zawartością alliiny (związku odpowiadającego za charakterystyczny smak czosnku) – średnio o 5% więcej zawartość w porównaniu z czosnkami tych samych odmian, uprawianymi w innych częściach kraju.
Przeczytajcie więcej o cebuli, czosnku galicyjskim i innych warzywach na stronie kampanii Moc Polskich Warzyw: www.mocpolskichwarzyw.pl
SYROP Z CEBULI I CZOSNKU NA ODPORNOŚĆ
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– 3-4 cebule
– 1 cytryna w całości + sok z połowy drugiej cytryny
– 2-3 ząbki czosnku (jeśli masz możliwość kup czosnek galicyjski)
– 5-6 łyżek miodu
– opcjonalnie: kilka goździków
PRZYGOTOWANIE:
- Cebule obierz i pokrój w plasterki lub w piórka. Cytrynę wyszoruj i pokrój w plasterki a z połowy drugiej wyciśnij sok. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Jeden duży słoik lub dwa mniejsze dokładnie umyj i wyparz.
- Do słoika wkładaj piętro cebuli, plasterków cytryny i ząbków czosnku, dokładając po każdym piętrze 1 łyżkę miodu. Uzupełniaj tak słoik do skończenia się składników. Jeśli nie lubisz smaku cebuli i potrzebujesz dodatkowego aromatu, dołóż kilka goździków, fantastycznie uzupełnią smak syropu.
- Po włożeniu wszystkich składników uzupełnij słój pozostałym miodem oraz sokiem z cytryny.
- Słoik przykryj gazą lub nałóż wieczko, ale bez zakręcania. Tak powinien stać w warunkach pokojowych przez około 12 godzin. Następnie zakręć szczelnie słój i wstaw go do lodówki na 12-24 h. Po tym czasie odcedź syrop, wlej do słoiczka lub buteleczki i ciesz się jego smakiem i właściwościami.
- Dawkowanie: specjaliści zalecają 3-4 łyżki dziennie syropu przez 5-7 dni, a następnie przerwa 7-14 dni. Możesz zatem przygotowywać syrop w cyklach.
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.