Wpisz i naciśnij Enter

Konfitura z cebuli

Już jakiś czas temu pokazywałam Wam na blogu fantastyczny przepis na pikantną cebulę marynowaną, idealną jako dodatek do mięs, serów i innych dań. Naprawdę polecam Wam tamten przepis, jednocześnie przygotowałam dla Was coś nowego. Tym razem wersja słodko-kwaśna która jest bardziej zbliżona do konfitury. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs czy sera, ale także świetnie pasuje na pizzę czy tartę. Zróbcie konfiturę z cebuli z tego przepisu a nie pożałujecie. Możecie przechowywać ją w lodówce w zamkniętym słoiczku,  dzięki czemu porcja na pewno zostanie zjedzona.

Przygotowanie: 30 minut

Składniki:
– 400 g czerwonej cebuli (ok 3 cebul)
– 40 g brązowego cukru
– 80 ml octu balsamico
– 80 ml czerwonego wina – wytrawnego
– 3 łyżki miodu
– po pół łyżeczki soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Cebule obierzcie i przekrójcie wzdłuż na pół a następnie pokrójcie w półplasterki.
  2. Do garnka wsypcie sam cukier i prażcie go do momentu kiedy się rozpuści i zrobi się karmel. Nie mieszajcie cukru.
  3. Do rozpuszczonego cukru wrzućcie cebulę i dopiero wtedy przemieszajcie całość. Podsmażajcie ok 4 minut.
  4. Dolejcie wino i duście ok 10 minut, a następnie dodajcie ocet, miód oraz przyprawy. Duście kolejne 5-10 minut. Cebulę możecie podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
    SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Konfitura z cebuli
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 23 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

One comment

  1. Genialny prosty przepis ❤️ Użyłam jako dodatek do wątróbki 🙂