Już jakiś czas temu pokazywałam Wam na blogu fantastyczny przepis na pikantną cebulę marynowaną, idealną jako dodatek do mięs, serów i innych dań. Naprawdę polecam Wam tamten przepis, jednocześnie przygotowałam dla Was coś nowego. Tym razem wersja słodko-kwaśna, która jest bardziej zbliżona do konfitury. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs czy sera, ale także świetnie pasuje na pizzę czy tartę. Zróbcie konfiturę z cebuli z tego przepisu, a nie pożałujecie. Możecie przechowywać ją w lodówce w zamkniętym słoiczku, dzięki czemu porcja na pewno zostanie zjedzona.

KONFITURA Z CEBULI
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 400 g czerwonej cebuli (około 3 cebul)
– 40 g brązowego cukru
– 80 ml octu balsamico
– 80 ml czerwonego wina – wytrawnego
– 3 łyżki miodu
– po pół łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Cebule obierz i przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w półplasterki.
- Do garnka wsyp sam cukier i praż go do momentu, kiedy się rozpuści i zrobi się karmel. Nie mieszaj cukru w czasie podgrzewania.
- Do rozpuszczonego cukru wrzuć cebulę i dopiero wtedy przemieszajcie całość. Podsmażaj około 4 minut.
- Dolej wino i duś przez 10 minut, a następnie dolej ocet, miód oraz dosyp przyprawy. Duś kolejne 5-10 minut.
- Tak przygotowaną konfiturę z cebuli podawaj na ciepło lub zimno. Jeśli chcesz ją przechować dłużej, konieczna będzie pasteryzacja.
SMACZNEGO!







2 comments
Genialny prosty przepis ❤️ Użyłam jako dodatek do wątróbki 🙂
Część czy można ją pasteryzowane?