Wino grzane w zimowym okresie wypijecie wszędzie, na rynku dużego miasta, w góralskiej restauracji czy na stoku narciarskim. Jednak najczęściej spotkacie ją w wersji czerwonej, a szkoda. Grzane białe wino jest moim zdaniem jeszcze lepsze! Lekkie, z aromatem jabłka, tylko lekko słodkie (choć słodycz dopasujcie do własnych preferencji).
Jeśli lubicie też tradycyjnego czerwonego grzańca, to koniecznie zajrzyjcie do mojego przepisu na grzane wino. Jest o niebo lepsze niż każdy gotowiec!
GRZANE BIAŁE WINO
Przygotowanie: 5 minut
Składniki:
– 500 ml białego wina – najlepiej półwytrawnego lub wytrawnego
– 200 ml soku jabłkowego
– 1,5-3 łyżki miodu (do smaku)
– 1-2 laski cynamonu
– kilka goździków
– kilka plasterków pomarańczy
– kilka plasterków jabłka
– 2-3 gwiazdki anyżu
Przygotowanie:
- Do garnuszka wlej wino oraz sok jabłkowy, dodaj miód (ilość dopasuj do swojego smaku), goździki, cynamon i anyż.
- Wino podgrzewaj, ale nie zagotuj, powinno być jednak gorące.
- Pomarańczę i jabłko pokrój w plasterki, włóż do kubków lub szklanek i wlej do nich wino. Podawaj!