Przepiękna i bardzo smaczna gwiazda makowa! Do jej przygotowania musisz zrobić proste ciasto drożdżowe, a następnie w odpowiedni sposób zwinąć nacięte końce, tak aby stworzyć ten piękny kształt.
Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie:
– Masa makowa
– ciasto makowe na biszkopcie
– ciasteczka z pieczątkami
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– kruche ciasteczka świąteczne
– muffiny piernikowe
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
GWIAZDA MAKOWA
Przygotowanie: 2 h 10 minut
Składniki na masę makową:
– 500 g maku
– 1 szklanka miodu
– 4 łyżki oleju
– 150 g orzechów włoskich
– 50 g płatków migdałowych
– 100 g drobno posiekanych suszonych owoców (morele, żurawina, figi, inne) i lub kandyzowanej skórki pomarańczowej.
– 3 białka
Powyższe składniki możesz zastąpić gotową masą makową (puszka 800 g)
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 2 jajka
- 60 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 180 ml mleka
- 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
- lukier: 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny
- do nasmarowania: 1 jajko +1 łyżka mleka
Przygotowanie:
- Jeśli używasz gotowej masy makowej, przejdź od razu do punktu 3.
- Mak wsyp do misji i zalej wrzątkiem, tak aby go zakrył. Pozostaw do namoczenia przez 1 godzinę. Następnie zmiel mak w maszynce do mięsa z najdrobniejszymi oczkami, dwukrotnie (jeśli używasz już zmielonego maku, pomiń jego mielenie). Do maku dodaj miód, olej, drobno posiekane orzechy i migdały oraz suszone owoce lub kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ubij białka na sztywno. Dodaj białka do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
- ŚWIEŻE DROŻDŻE: Przygotuj zaczyn z drożdży, do ciepłego mleka dodaj drożdże i łyżeczkę cukru odmierzoną z podanej porcji, a następnie odstaw wszystko na 10-15 minut aż zacznie pracować.
- Do misy miksera dodaj mąkę, cukier, rozpuszczone i wystudzone masło i zaczyn z drożdżami lub mleko i suche drożdże. Wyrabiaj ciasto za pomocą miksera (końcówka typu hak) lub za pomocą dłoni. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na mniej więcej 60 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto zagnieć ponownie, a następnie podziel na cztery równe części. Na stolnicy posypanej odrobiną mąki wszystkie części rozwałkuj w okrągły jednakowej wielkości kształt. Najlepiej przygotuj sobie talerz o przekroju od 20 do 23 cm, który pomoże Ci zrobić równe okręgi.
- Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej zrobić gwiazdę od razu na blaszce. Na środku połóż pierwsze koło z ciasta i nasmaruj je 1/3 masy makowej. Przykryj całość kolejnym kołem z ciasta i ponownie nasmaruj 1/3 masy makowej. Powtórz czynność raz jeszcze, wykorzystując całą masę i przykryj ostatnią porcją ciasta.
- Przygotuj ostry nóż, którym przetniesz teraz koło. Koło powinno się naciąć na 16 części, pozostawiając środek. Środek powinien zostać nienaruszony, dla ułatwienia możesz na środku położyć coś okrągłego (lekkiego) i nacinać tylko do obrzeża. Jak naciąć równe odstępy? Najpierw robisz 4 nacięcia na godzinach 12, 3, 6 i 9 (wyobraź sobie zegar). Następnie każdą z 4 powstałych części przekrój na pół, przez co zyskasz 8 części. Zostało nacięcie każdej z 8 części w połowie, dzięki czemu uzyskasz ich 16.
- Mamy już wszystko nakrojone, teraz zostało nam zawijanie. Chwyć 2 nakrjone części obok siebie, dowolnie zacznij od góry lub dołu. Dwie sąsiadujące części zawijaj w kierunku „do siebie – do środka” czyli prawe ramie przeciwnie do ruchu wskazówek zegara a lewe zgodnie z ruchem wskazówek. Wystarczą dwa obroty we wskazane strony, a następnie połączenie ramion na końcu. Postaraj się złapać części ciasta, nieco naciągnąć i je ze sobą skleić. Zrób identycznie z 8 ramionami gwiazdy.
- Przykryj gwiazdę ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrastania. Jak gwiazda wyrośnie popraw jeszcze ramiona, które się rozkleiły, jeszcze raz sklejając je ze sobą.
- Rozgrzej piekarnik do 175 st C. Jak gwiazda wyrośnie, nasmaruj ją mieszaniną jaja i mleka, używając do tego pędzla kuchennego.
- Gwiazdę piecz przez 30 minut. Jeśli zacznie się mocno rumienić, możesz nakryć gwiazdę kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, kładąc luźno arkusz na cieście.
- Po upieczeniu studź wieniec. Możesz go podać w takiej wersji, posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier z cukru pudru i soku z cytryny i udekorować nim gwiazdę.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł