/Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw./
Warzywna pieczeń w cieście francuskim to wegetariański odpowiednik słynnej na całym świecie pieczeni wellington. Do przygotowania nadzienia do pieczeni możesz użyć różnych upieczonych lub podsmażonych warzyw. Ja dziś zdecydowałam się na 3 wiodące składniki: dynię piżmową, o pysznym delikatnym, nie zanadto słodkim smaku, pora, który idealnie podkręci smak i pieczarki.
Pieczeń będzie idealna na obiad lub kolację. Warto ją przygotować na różne świąteczne okazje, takie jak rodzinny obiad w Boże Narodzenie. Będzie smakowała zarówno osobom, które nie jedzą mięsa lub je ograniczają, jak i mięsożercom. Pieczeń możesz przygotować także w wersji wegańskiej. Wystarczy wybrać ciasto francuskie w wersji wegańskiej a jajka zastąpić wegańskim odpowiednikiem, aquafabą (wodą z ciecierzycy) lub glutem z ciemienia lnianego. Reszta przepisu pozostaje bez zmian!
Wybierając składniki tego dania, zwróć uwagę na pochodzenie warzyw i wybieraj te, pochodzące z Polski. Będą świeże i pyszne. Warzywa wybieraj zgodnie z porami roku, w zimie sięgając po dynie, warzywa korzeniowe czy pieczarki (zbierane przez cały rok).
POR
Por to warzywo kojarzone głównie z tego, że jest jednym z kluczowych składników włoszczyzny. Używany jest zatem do przygotowania pysznych i zdrowych zup czy wywarów. Jest też nieoceniony jako baza do pysznej surówki z pora (uwielbiam ją od dzieciństwa), wykorzystuje się go także w przygotowaniu dań mięsnych czy warzywnych, smażąc, dusząc czy zapiekając to warzywo. Ma fantastyczny wyrazisty smak, dlatego często używany jest zamiast cebuli.
Por to doskonałe źródło witamin z grupy B, witaminy C, prowitaminy A. Jest też bogaty w składniki mineralne, a przede wszystkim żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez czy siarkę.
Więcej o polskich warzywach przeczytasz na stronie Moc Polskich Warzyw www.mocpolskichwarzyw.pl
PIECZEŃ WARZYWNA Z PIECZARKAMI
Przygotowanie: 60 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 średniej dyni piżmowej
- 2 pory (średnie lub większe)
- 250-300 g pieczarek (białych lub brązowych)
- 2 jajka rozmiar M
- 6-8 łyżek bułki tartej
- kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól i pieprz
- 1 jajko do nasmarowania pieczeni
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190 st C. Przygotuj też blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Zacznij od przygotowania i umycia warzyw. Dynię piżmową przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę (o boku mniej więcej 1 cm).
- Z pora odetnij ciemnozielony koniec, usuń też uszkodzone liście. Pokrój por w plasterki, przełóż do durszlaka i dokładnie wypłukuj pod bieżącą wodą.
- Pieczarki umyj dokładnie. 3 lub 4 duże ładne pieczarki odłóż. Resztę drobno pokrój – jeśli są małe, wystarczy pokroić w plasterki. Jeśli nieco większe to bardziej posiekaj grzyby.
- Smażenie składników możesz zrobić jednocześnie na 3 patelniach lub partiami jeden po drugim. Na jednej patelni na oliwie z oliwek lub oleju należy podsmażyć dynię. To smażenie zajmie Ci około 10-12 minut, bo dynia musi zrobić się miękka. Pamiętaj, aby mieszać dynię od czasu do czasu, aby zrumieniła się z różnych stron.
- Na drugiej patelni podsmaż por, z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju i sporą szczyptą soli.
- Na trzeciej patelni smaż pieczarki, zarówno te drobno pokrojone, jak i te w całości odłożone wcześniej. Na patelnie dodaj 1-2 łyżki oliwy z oliwek i nieco masła. Pieczarki należy posolić do smaku.
- Wszystkie warzywa powinny stać się miękkie i przyrumienione.
- W kolejnym kroku zdejmij z patelni całe pieczarki i odłóż. Resztę warzyw przełóż do jednej miski i wymieszaj. Warzywa powinny nieco przestygnąć i dopiero wtedy spróbuj je, dopraw solą, pieprzem, dodaj dwa rodzaje papryki. Jak uzyskasz odpowiedni smak nadzienia, dodaj jajka i bułkę tartą i wymieszaj.
- Ciasto francuskie rozwiń i przekrój na 2 części o długości 40% i 60% ciasta. Ta mniejsza będzie częścią spodnią, a większą przykryjesz górę. Na blaszce na papierze do pieczenia połóż mniejszą część ciasta i nakładaj na nią przygotowany farsz. Ważne: pozostaw obrzeże na mniej więcej 2-2,5 cm, tak aby później skleić ciasto. Włóż najpierw 3/4 farszu. Wtedy weź całe pieczarki i wetknij je w farsz. Dzięki temu po przekrojeniu w niektórych plastrach pieczeni uzyskasz piękny efekt całej pieczarki!
- Następnie dołóż resztę farszu na górę i przykryj pieczeń drugim arkuszem ciasta, w razie potrzeby naciągając go delikatnie. Boki zawiń i dobrze sklej, a na koniec za pomocą pędzla kuchennego nasmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem.
- Tak przygotowaną pieczeń wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez 30-35 minut, aż ciasto urośnie i piecze nabierze piękne rumianego koloru.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw pieczeń na 5-10 minut i dopiero wtedy krój w grube plastry. Pieczeń może być podawana na ciepło i zimno, w obu wersjach jest pyszna!
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.