Jeden z najprostszych przepisów na makaron z tuńczykiem. Tym razem przygotowałam go ze świeżymi pomidorami, które podsmażyłam razem z pozostałymi składnikami na patelni. Idealnym dodatkiem jest tu sok i skórka z cytryny, które świetnie podbiją smak dania, dając cytrusowe wykończenie.
Do tego dania najlepszy moim zdaniem jest tuńczyk w oliwie, ale jeśli wybierzesz takiego w oleju, to też zwykle jest dobry wybór. Ważne, aby wybrać dobrą markę, gdzie tuńczyk w puszce nie będzie przetarty na miazgę, a będzie w sporo większych kawałkach. Tu oszczędność 2-3 złotych nie jest najlepszym pomysłem, czasem warto kupić sprawdzoną lepszą markę, ale uzyskać naprawdę fajny efekt i smaczne danie.
MAKARON Z TUŃCZYKIEM I POMIDORAMI
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu farfalle lub innego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2-3 świeże pomidory
- 150-170 g tuńczyka w puszce w oleju lub oliwie
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
- 1/3 szklanki tartego parmezanu + dodatkowy do podania
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki + dodatkowa do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej trochę wody z gotowania makaronu, będzie niezbędna do przygotowania sosu.
- Drobno posiekaj czosnek oraz pokrój pomidory w małą kostkę. Na oliwie podsmaż na patelni czosnek, a jak się zeszkli dodaj pomidory, soki i skórkę z cytryny i podsmażaj kolejne 2 minuty. Wtedy dodaj tuńczyka z puszki (pozbaw go większości oleju/oliwy) nieco wody z gotującego się makaronu i delikatnie wymieszaj.
- Dorzuć ugotowany makaron, parmezan i w razie potrzeby jeszcze nieco wody z gotowania makaronu. Podgrzewaj jeszcze chwilkę, aż sos otoczy makaron a wtedy dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Makaron przekładaj na talerze, podawaj z dodatkową natką i parmezanem.
Smacznego!