Makaron z krewetkami to ulubieniec wielu osób. Wiem to, bo często zaglądacie po ten przepis na mojego bloga. Sama też niesamowicie lubię to połączenie smakowe i doceniam krewetki za smak i szybkość ich przygotowania.
/Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką Makarony Kopcza/
Tym razem do prostego sosu z krewetkami dodałam mrożony zielony groszek. To był strzał w 10! Połączenie pysznego, lekko słodkiego groszku z czosnkiem, szalotką, krewetkami i sosem winnym jest doskonałe. A to tego zestawienia świetnie sprawdzi się klasyczny makaron tagliatelle.
Makaron Pasta Si z kolekcji makaronów Kopcza to doskonały wybór. To polska rodzinna firma, która od wielu lat produkuje pyszne makarony wzorowane na tych domowych. Kupicie je w klasycznych wersjach lub takich z dodatkami jak ta ze szpinakiem, pomidorami czy o smaku cytrynowym.
Makarony Kopcza kupicie w wielu lokalnych sklepach oraz na ich stronie internetowej w gotowych zestawach. Warto wybrać zestaw, dzięki temu bowiem macie możliwość spróbowania od razu kilku rodzajów makaronu, a zapas kilku opakowań pozwoli Wam na wyczarowanie wielu pysznych dań. Sami sprawdźcie ich gotowe zestawy na stronie www.
MAKARON Z KREWETKAMI I ZIELONYM GROSZKIEM
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g Makaronu Pasta Si Kopcza
– 5-6 ząbków czosnku
– pół szklanki mrożonego groszku
– 10-15 krewetek obranych (mogą być z ogonkami lub bez)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 70-80 g masła
– 80 ml białego wytrawnego wina
– pół szklanki tartego parmezanu
– sól i pieprz
– 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki.
- W tym samym czasie ugotuj makaron z dodatkiem soli zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron Kopcza Pasta Si potrzebuje 5 minut.
- Na patelnię dodaj oliwę oraz posiekany czosnek. Zeszklij i dorzuć groszek (nie musisz go wcześniej rozmrażać. Chwilę przesmaż i dodaj na patelnię krewetki, masło, białe wino. Podgrzewaj 2-3 minuty, a jeśli używasz surowych szarych krewetek, to dodaj do tego czasu jeszcze kolejne 2 minuty.
- Pod koniec dodaj tarty parmezan, dopraw solę i pieprzem i wymieszaj.
- Do tak przygotowanych krewetek przełóż ugotowany makaron i całość jeszcze chwilkę podgrzewaj. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.
Smacznego!
Makarony Kopcza to firma rodzinna. Makaron produkują od 25 lat, a mimo automatyzacji produkcja jest bardzo „domowa” z włoskiego „lento lavorazione” czyli wolny proces w niskiej temperaturze. Taka produkcja jak tu to jedynie 5% całej produkcji światowej makaronu.
Makaron jest cięty z płata ciasta, czyli tak jak to robi każda włoska Mamma, czy nasza polska Babcia. Jest to bardzo istotne, gdyż większość makaronów płaskich nie jest wycinana z płata ciasta tylko wyciskana z maszyny pod ciśnieniem, potem przechodzi przez matryce, która nadaje mu kształt np. tagaliatelle, a to niszczy strukturę makaronu.
Makarony Kopcza są matowe, nie są gładkie, dzięki czemu chłoną sos jak gąbka. To właśnie dlatego z tego makaronu sos nie spływa w całości na dno talerza, „przyczepia” się do makaronu i tam zostaje. Jest on też delikatniejszy w smaku.
Jakie makarony produkowane są pod marką Mararony Kopcza?
„Pasta Si” jest to 100 % mąka durum, 4 Jajka. Wyprodukowany metodą lento lavorazione, czyli jego produkcja odbywa się powoli w niskiej temperaturze. To znaczy, że nikt nie pośpiesza tworzenia makaronu, schnie sobie powoli jak w domu i gdy jest już gotowy, dopiero jest pakowany.
„Kolekcja Makaronów” smakowe: SzpinakowyPomidorowy Cytrynowy, Grzybowy: są to 100 % naturalne składniki, bez barwników, dlatego z czasem mogą blednąć, ale po ugotowaniu odzyskają kolor.
„Krajanka przepiórcza” z 12 jajeczek przepiórczych. W krajach Bliskiego Wschodu jajka przepiórcze to prawdziwy rarytas, ponieważ są pełne dobrych składników i właściwości.
„Makaron od szczęśliwej kurki” jest to 5 jajeczek od kur, które żyją wolne, nie w ciasnych klatkach.