/Przepis powstał we współpracy reklamowej z firmą Krajowa Grupa Spożywcza/
To są idealne ciasteczka do obdarowania kogoś bliskiego z jakiejś ważnej okazji. Zrób je dla mamy na dzień mamy, lub dla taty na dzień ojca. Obdaruj nimi kogoś ważnego z okazji jego urodzin, czy ważnego dla niego dnia w życiu. Ciasteczka serduszka są proste w przygotowaniu na tyle, że zrobisz je razem z dziećmi. Nawet lukrowanie jest nietrudne, poniżej znajdziesz nie tylko przepis na idealny i gładki lukier królewski, ale także kilka porad odnośnie sprzętu do lukrowania, bo możesz sobie poradzić z prostym woreczkiem foliowym. To jest naprawdę proste.
Do przygotowania ciasteczek użyłam mąki tortowej TYP 405 z Młynów Stoisław. To mąka idealnie delikatna, puszysta, idealna do ciast, ciasteczek czy naleśników. Mąkę dodaj do ciasta na ciasteczka oraz zostaw jeszcze porcję do podsypywania blatu przy wykrawaniu ciasteczek.
CUKIER DO CIASTEK I DO LUKRU
Do ciasta na ciasteczka najlepiej użyć klasycznego cukru Polski Cukier. Najłatwiej wtedy odmierzyć prawidłowe propozycje w przepisie, a nawet jeśli podczas zagniatania cukier będzie jeszcze wyczuwalny, to rozpuści się on podczas pieczenia.
Do lukru konieczny natomiast będzie drobno zmielony cukier puder. Podałam Ci jego dokładne proporcje w stosunku do ilości białka (w gramach). Aby lukier miał idealne proporcje, posługuj się w tym wypadku gramami, a nie oznaczeniami na szklanki czy ilość białek w sztukach jajek. Takie podejście pomoże Ci zrobić idealną konsystencję.
Do mojego ciasta oraz lukru użyłam cukier marki Polski Cukier, z Krajowej Grupy Spożywczej S.A., największego polskiego producenta żywności.
CIASTECZKA SERDUSZKA Z LUKREM
Przygotowanie: 2 h + 1 h chłodzenia ciasta
Porcje: 40-50 ciasteczek
Składniki ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej tortowej TYP 405 z Młynów Stoisław +dodatkowa po posypywania blatu
– 200 g masła
– 1 jajko
– 1/2 szklanki cukru Polski Cukier
– odrobina esencji waniliowej
– 1 czubata łyżeczka ciemnego kakao
Składniki lukier (na połowę ciasteczek):
– 40 g białka
– 198 g cukru pudru Polski Cukier
– kilka kropli soku z cytryny
Do ozdoby: suszone płatki jadalnych kwiatów lub inne ozdoby
Przygotowanie:
- Do misy miksera dodaj zimne masło oraz cukier Polski Cukier i zmiksuj je do połączenia. Następnie dodaj jajko w całości i miksuj jeszcze, aby masa nabrała puszystości.
- Do tej samej misy dodaj mąkę, ekstrat wanilii i zagniataj za pomocą końcówki typu hak na jednolite ciasto.
- Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą już teraz owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki. Do drugiej dodaj łyżkę kakao i przemieszaj ciasto dość niedbale za pomocą łyżki, tak aby kakao znalazło się w środku, ale ciasto miało marmurkowatą strukturę (jaśniejsze i ciemniejsze elementy). Tę część ciasta również owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Schładzaj ciasto około 1 h.
- Wyjmij ciasto i rozwałkuj partiami. Wykrawaj serduszka lub inny kształt ciasteczek za pomocą dedykowanej foremki i układaj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ciasteczka przez 12-14 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190o C. Po upieczeniu studź je na kratce.
- LUKIER: Do misy miksera dodaj dokładnie odmierzone składniki i załóż do miksera mieszadło pośrednie (jeśli nie masz takiego mieszadła, użyj tego do ubijania, ale ubijaj na małej prędkości). Miksuj lukier przez mniej więcej 3-4 minuty.
- SPRZĘT DO LUKROWANIA: Możesz użyć dedykowanych rękawów cukierniczych i tylki z otworem 2 lub 3. Jeśli jednak nie posiadasz takiego sprzętu to nic straconego. Weź torebkę foliową na mrożonki lub podobną (z nieco grubszej folii) i ostrymi nożyczkami utnij końcówkę, robiąc stosunkowo niewielki otwór. Przełóż lukier i zawiąż folię na końcu, robiąc supeł lub wykorzystując gumkę recepturkę.
- Polukruj ciasteczka w dowolny sposób, ale najłatwiej jest zrobić najpierw obrys, a później wypełniać środek. Podana w przepisie ilość lukru wystarczy do udekorowania mniej więcej połowy ciasteczek, części z nich w całości, a części w połowie. Jeśli zależy Ci na lukrze na wszystkich, przygotuj odpowiednio większą jego ilość.
- Świeżo polukrowane ciasteczka posypuj suszonymi płatkami jadalnych kwiatów. Możesz wykorzystać też inne ozdoby. Po lukrowaniu układaj ciasteczka na kratce, aby lukier zastygł.
SMACZNEGO!