/Przepis powstał we współpracy reklamowej/
Mini serniczki na zimno to naprawdę niesamowicie prosty deser do przygotowania. Jego bazą jest ser sernikowy w kubełku, już zmielony i przygotowany do tego, aby zrobić z niego coś pysznego. Możesz postąpić tradycyjnie dodając do niego cukier, oraz rozpuszczoną żelatynę, ale prostszym i pewnym sposobem jest wykorzystanie galaretki smakowej. Jest ona już słodzona, przez co nie ma potrzeby dodawania więcej cukru. Ja najbardziej lubię wybierać galaretkę przeźroczystą, bezbarwną, ale taka żółta, zielona czy czerwona też będzie bardzo dobra i nada Twoim deserkom dodatkowego koloru i smaku.
Na spodzie miało być chrupiąco, a zatem wylądowały tam orzechy. Najpierw bardzo szybko i prosto je skarmelizowałam w cukrze na patelni, a później posiekane wrzuciłam do moich małych słoiczków deserowych. Lubię taką warstwowość deseru, bo każda z warstw przynosi inne doznania smakowe!
Na samej górze pyszną warstwę stworzyły wiśnie w żelu Helcom. Owoce w żelu występują w kilku wersjach smakowych, bo możesz wybrać jagody, owoce leśne czy wiśnie. Do tego deseru pasuje każda z tych propozycji, choć ja jestem niezaprzeczalną fanką właśnie wisienek, przez duże i wyraźne owoce w środku. Wiśnie w żelu mają lekką konsystencję i kwaskowaty smak, dzięki czemu doskonale nadają się do placuszków, naleśników czy deserów.
MINI SERNICZKI NA ZIMNO Z WIŚNIAMI
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
SKŁADNIKI:
– 1/2 kg sera sernikowego
– 40 g galaretki bezbarwnej (lub innej)
– 220 ml wrzątku
– pół szklanki orzechów włoskich
– pół szklanki pistacji
– 1/3 szklanki cukru
– 1 słoiczek Wiśni w żelu Helcom
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od przygotowania słoiczków i pucharków. Możesz wybrać takie zamykane z wieczkiem, dzięki czemu deserki będzie można zabrać na przykład na piknik.
- Orzechy włoskie, pistacje i cukier wsyp na patelnię i podgrzewaj. Smaż je do czasu, aż cukier się rozpuści i otoczy orzechy z każdej strony. Uważaj, bo całość jest bardzo gorąca.
- Orzechy przełóż na papier do pieczenia i pozostaw do wystygnięcia. Jak się schłodzą pokrój niedbale nożem na mniejsze kawałki i przekładaj na spód pucharków.
- Galaretkę rozpuść w zagotowanej wodzie i wymieszaj. Odstaw na chwilę do przestudzenia i dopiero kiedy będzie tylko lekko ciepła lub całkowicie zimna połącz ją z serem sernikowym. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
- Masę serową przekładaj do pucharków i wstaw je do lodówki, aby nieco stężały. Już po 20-30 minutach powinny być na tyle stężałe, że będzie możliwość nałożenia na górę owoców.
- Otwórz słoiczek Wiśni w żelu od Helcom i nakładaj porcję na każdy serniczek. Wstaw całość ponownie do lodówki, aby jeszcze nieco stężało.
Smacznego!