/Przepis powstał we współpracy reklamowej/
Ten przepis to dosłownie 5 składników, chwila zagniatania, ciasto do kokilek lub do małych czy większych form do tarty i gotowe! Prosto, niesamowicie smacznie, idealnie na każde Święta oraz inną okazję.
Dzięki dodaniu mąki migdałowej do ciasta tarty wchodzą niesamowicie aromatyczne, bardzo kruche i puszyste. Nie trzeba przygotowywać ciasta wcześniej ani schładzać go w lodówce, zaraz po zagnieceniu należy włożyć je do formy, ugnieść w środku, aby zrobiło się miejsce na nadzienie i nadziać!
NADZIENIE DO TARTY
Do moich tart użyłam gotowego nadzienia do ciast i deserów od Helcom Easy Cook. To genialny wynalazek, wystarczy otworzyć słoiczek z ulubionym smakiem, dodać do tarty sporą porcję i wstawić do piekarnika. Oczywiście nadzienia możesz też używać już po upieczeniu ciasta, jako przełożenia do tortów, spodu pod krem do tarty, oraz wszelakich deserów.
Helcom Easy Cook przygotował nadzienia w trzech pysznych smakach. Mój ulubiony smak to mango-maracuja, ale majona oraz czarna porzeczka nie ustępują mu na krok. Możesz tak jak ja zrobić tarty w różnych smakach, dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie.
TARTY MAŁE I TARTY DUŻE
Podana porcja ciasta wystarczy Ci na 12 mini tart upieczonych w formie na muffiny, 6 średnich tart upieczonych w kokilkach jak do creme brule, lub jedną sporej wielkości tartę w klasycznej tortownicy do tart. Sami wybierzcie, którą wersję zrobicie!
TARTY MIGDAŁOWE
PRZYGOTOWANIE: 20-25 minut
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/2 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
– 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 150 g zimnego masła + odrobina do wysmarowania form
– 3/4 szklanki nadzienia do wypieków Helcom Easy Cook – możesz użyć dowolnego smaku
– do ozdobienia: cukier puder, płatki migdałów
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski dodaj oba rodzaje mąki, cukier drobny, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i zimne masło pokrojone w kostkę. Wszystko zagniataj, aż ciasto stworzy jednolitą kulę.
- FORMA NA MUFFINY – włóż papilotki do form. Ciasto podziel na 12 części i zrób z nich kule. Następnie na górze za pomocą dłoni lub innego narzędzia zrób spore wgłębienie na nadzienie.
- FORMY DO TARTY – formy wysmaruj masłem. Ciasto podziel na odpowiednią ilość części, zagnieć i wylep niż formę, tak aby ranty były dość grube. Zostaw miejsce na nadzienie.
- Tarty nadziewaj gotowymi nadzieniami od Helcom Easy Cook i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180o C. Piecz tarty przez 12-15 minut do zrumienienia i wyrośnięcia.
- Po wystudzeniu posyp tarty cukrem pudrem, ozdabiaj migdałami w płatkach i podawaj.
Smacznego!
/Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką Helcom Easy Cook/